IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Не сме се отказали от реализацията на проекта „Южен поток”

Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран, заяви министърът на икономиката и енергетиката

10:32 | 09.06.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стойнев:  Не сме се отказали от реализацията на проекта „Южен поток”

„Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се казва в изявление на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който в момента е на посещение в Китай.

Повод за коментара е решението на премиера Пламен Орешарски, който е разпоредил спирането на всички действия по изграждането на газопровода, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията. Орешарски съобщи това вчера след среща с трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

В петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

Преди това ЕК изпрати писмо с искане за пълната информация за развитието на проекта „Южен поток” у нас и така на практика бе предприета първата стъпка от наказателната процедура срещу България, започната заради газопровода. Според Брюксел процедурите за строителството на газопровода са проведени непрозрачно.

„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията и необходимостта от газопровода. В рамките на ЕС, благодарение на усилията ми, има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката в страните, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия“, заявява в коментар по казуса Драгомир Стойнев от Китай. 

В становището се допълва, че позицията „за“ проекта ще бъде препотвърдена по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата.

Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично "за" проекта – 64% от българите го одобряват, коментира икономическият министър.

По думите му, ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции, проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България.

В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи, заявява Стойнев.

Той припомня, че на 13 юни европейски експерти ще пристигнат в София, за да обсъдят законодателните промени за морската част на трасето в края на седмицата. Вече били готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК за провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”. 

„Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т. е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България, ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”, допълва министърът.

„Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е доколко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог“, се казва в позицията, изпратена от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 2
tonitov
преди 10 години
Това нагло лъжливо овчарче стойнев е съваршенна находка за бесепето. Не за седми, а още дълго ще ги избираме и жестоко ограбвани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
vallman
преди 10 години
Чудя се, как няма усещане този. Докато има такива като него и като Орешарски, послушници и марионетки, няма да има оправия. По-безлично правителство едва ли сме имали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
dakl
преди 10 години
Това че сме колониална държава е безпорен факт, но "Южен поток" ще има ,въпреки противодействието на Вашингтон ! Единственото е че сега освен на руснаците за природния газ ще плащаме и на Турция от където е резервният вариант за трасето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 14
hagan
преди 10 години
Проект няма да има газопровод няма да има това е ясно нито сега нито после със евро стандартив тази държава инвестиции няма да влезнатправителството пада заради тръбата последни напъни да оцелее да име честито на *** и американския посланиказ искам американския посланик да каже кой да бъде министър председател да му даде проект ида управлява разлика не виждам в никоя партия-а не сега да се напъват да правят най дълбоки *** със гълтанение сме колониална държава както казва откаченяка Сидеров и трябва да се държим като такава и трябва народа да го знае а не дасе лъжи че избира някойЧестито!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
Tikvarova
преди 10 години
А добрЮтро бе, Лавандуло! От кога ти говорят хората, че е добре да го има проектОт, но да е съобразен с нЕкои съображения...!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 3
data
преди 10 години
Голям *** се оказа тоя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Горкият Стойнев.Такива като него стават държавни служители само заради келепир, корупция и привилегии но като попаднат между руския чук и европейската наковалня им се стъжва жалката корумпирана и предателска същност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Ама разбира се, само ще е по европейски. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още