IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не е уведомена за преустановяването на дейността по „Южен поток“

Темата може да се обсъди на среща между Русия, Украйна и ЕК в Брюксел в понеделник

19:54 | 08.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия не е уведомена за преустановяването на дейността по „Южен поток“

Въпросът за преустановяването от страна на България на дейността по проекта "Южен поток" може да се обсъди в понеделник в Брюксел по време на срещата между представители на Руската федерация, Украйна и ЕС. Това са заявили пред ИТАР-ТАСС представители на руското министерство на енергетиката, уточнявайки, че не са били уведомени от българска страна за промяната.

По-рано министър-председателят на България Пламен Орешарски заяви, че е наредил да се преустанови дейността по проекта "Южен поток", за да се отстранят забележките от страна на Европейската комисия. Решението бе обявено на брифинг след срещата на премиера  с американски сенатори. По думите му по-нататъшният напредък на проекта ще зависи от „допълнителните консултации с Брюксел". В отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС Орешарски потвърди, че „в зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“.

По-рано представители на руското министерство на енергетиката и ЕК поясниха, че в понеделник в Брюксел ще се състои тристранна среща на руския министър на енергетиката Александър Новак, украинския министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан и европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.  На срещата ще бъде обсъдена цената на газа за Украйна, като се очаква до вторник, 10 юни, украинската страна да реши всички въпроси, свързани с натрупания дълг. В преговорите ще участват и Алексей Милер от "Газпром", както и Андрей Коболев от "Нафтогаз Украины".

"Смятам, че срещата на премиера Пламен Орешарски със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи е най-неподходящото място да се обяви каквото и да е решение по проекта „Южен поток”. Това показва една позорна позиция, в която правителството, т.е. премиерът, взима импровизирано решение след среща с американски сенатори", заяви междувременно пред "Фокус" Ивайло Калфин от АБВ.

Спирането на проекта ще ни вкара в същия сценарий, какъвто имахме по „Белене”, смята още бившият външен министър. „Ще следва протест и най-вероятно иск от руска страна по отношение на изпълнение на договора. Просто съм изумен по какъв начин правителството продължава да повтаря грешки, които тежат на българските данъкоплатци след това”, заяви още Ивайло Калфин.

Припомняме, че на 2-и юни ЕК поиска от България да сложи край на проекта. Комисията изпрати официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток", съобщи Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние. Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

Ден по-късно на редовен брифинг в Брюксел говорителят на комисаря по въпросите на конкуренцията Хоаким Алмуния - Антоан Коломбани, заяви, че ЕК следи развитието на проекта и в другите пет страни от ЕС, през които ще минават тръбите – Унгария, Италия, Словения, Австрия и Гърция. „Ще предприемем съответните мерки, ако се наложи”, допълни той.   Трябва да се спазват принципите на равен достъп на всички, прозрачност и липса на дискриминация при подобни проекти, допълни още говорителят на комисаря по защита на конкуренцията.

Коломбани допълни още, че обява за избор на изпълнител не е била публикувана в Официалния вестник на ЕС, което е в разрез с европейските правила за обществените поръчки.

Маршрутът на газопровода с мощност 63 млрд. куб. м газ в година преминава през Русия, България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия. Дължината на „Южен поток“ е 2380 километра, от които 925 км са морски участък. През България се очаква да минават 536 км от газопровода, в който се планира да бъдат вложени общо 16 млрд. евро. Дейността в българската част е оценена на около 3,5 млрд. евро, а първите доставки на газ се очакват по план през 2015 г.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още