IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Българският износ към Китай се е увеличил с 20% през последните месеци

Достъпът на европейски продукти на стратегическия китайски пазар трябва да бъде улеснен, смята икономическият министър

14:19 | 08.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойнев разглежда българския щанд на изложението. <em>Снимка: МИЕ</em></p>

Стойнев разглежда българския щанд на изложението. Снимка: МИЕ

Българският износ към Китай се увеличава с 20 процента през последните месеци, заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев в Китай по време на посещението му на българския щанд в рамките на 13-ото изложение на стоки от Централна и Източна Европа в китайския град Нинбо. Същевременно Стойнев подчерта, че ще продължи да работи за по-голямо присъствие на български стоки на китайския пазар, съобщи пресслужбата на МИЕ.

Повече от 20 български компании - винопроизводители, производители на храни, производители на козметика и етерични масла, производители на електроника, представят продуктите си в Китай до 11 юни.

Китайската страна избра Стойнев да представлява 16-те страни от Централна и Източна Европа на срещата с вицепремиера на Китай Ян Дзиечъ в рамките на провеждащата се Министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество в град Нинбо.

„Активно ще си сътрудничим с Китай в сферите от взаимен интерес. Ще насочим усилията си за увеличаване на стокообмена и инвестициите между Китай и страните от Централна и Източна Европа”, акцентира министър Стойнев по време на изказването си.

По думите му високото ниво на представяне на официалните и бизнес делегации на министерската среща в Нинбо е доказателство за желанието на страните от ЦИЕ да увеличат значително стокообмена с Китай.

„Подкрепяме Инициативата за развитие на партньорството между Китай и страните от ЦИЕ в сферите от взаимен интерес – търговия, инвестиции, иновации, селско стопанство, инфраструктура и транспорт, енергетика”, категоричен бе Стойнев.

От името на 16-те страни от Централна и Източна Европа министър Стойнев подчерта, че само две години след началото на Инициативата за развитие на сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай има нова динамика на отношенията – засилен е политическият диалог, търговско-икономическият обмен е увеличен, активизирани са контактите между местни бизнес организации.

"За нас най-важният резултат от интензифициране на икономическите взаимоотношения между страните ще се изрази в ръст на китайските инвестиции в страните от ЦИЕ, както и по-осезаемо присъствие на китайски компании в индустриални и икономически зони”, подчерта Стойнев.

Той допълни, че достъпът на европейски продукти на стратегическия китайски пазар трябва да бъде улеснен. От името на 16-те страни от Централна и Източна Европа Стойнев обяви като приоритет и увеличаване на туристопотока от Китай. По неговите думи страните от ЦИЕ ще обменят опит с китайските си колеги и в сферата на образованието, науката и културата.

По време на срещата вицепремиерът Ян подчерта, че Китай ще изнася, но същевременно и ще внася повече стоки от страните от Централна и Източна Европа.

Той бе категоричен, че китайската страна ще продължи да насърчава местните компании да участват в инфраструктурни проекти в европейските страни и да предоставят финансиране по тях. Вицепремиерът Ян подчерта, че възможностите за увеличаване на инвестициите и туристопотока между България и Китай са отлични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още