IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгват изненадващи проверки за качеството на горивата в бензиностанциите

Между 50 и 80 хил. лв. са средните глоби, които налагат инспекторите от Агенцията за метрологичен и технически надзор

11:41 | 06.06.14 г.
Тръгват изненадващи проверки за качеството на горивата в бензиностанциите

Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще правят ежемесечни изненадващи проверки за качеството на горивото в бензиностанциите в различни области на страната. Това съобщи Стефан Цанков, председател на Агенцията, пред TV7. За проверките няма да знаят предварително както търговците, така и проверяващите екипи.

Повод за това решение е изненадваща проверка на бензиностанции в Кюстендилска област, при която бяха установени сериозни нарушения. Оказа се, че всяка четвърта бензиностанция в областта продава некачествено гориво, което съсипва двигателя на автомобила. "От 12 проверени бензиностанции три продаваха гориво, което не отговаря на стандартите. Бяха затворени и им бяха наложени актове", обясни Цанков.

Става ясно, че при плановите проверки са установявани отклонения от 5-6% спрямо нормите. При първата изненадваща отклоненията са от порядъка на 25-27%.

Според Цанков основният проблем е смесването на бензин с дизел, или обратното. "В повечето случаи това става заради лоша технология при транспортирането и недостатъчна ангажираност на собствениците“, допълва той.

Между 50 и 80 хил. лв. са средните глоби, които се налагат на бензиностанциите, които не спазват нормите за качество на горивата. Те се формират от глоба по 10 хил. лв. на параметър за всяко отклонение, а ако няма достатъчно биогориво, към санкцията се добавят 50 хил. лв.

Експерти от лабораторията на Агенцията заявиха, че пробите пристигат при тях пломбирани, а лаборантите не знаят от коя бензиностанция е взето горивото. Целта е да има максимална независимост и безпристрастност на получения резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още