IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега екипи от провинцията не са ангажирани в Спешната помощ на София

Общинските болници са в готовност да обслужват пациенти по спешност, е декларирала и столичният кмет Йорданка Фандъкова

20:15 | 05.06.14 г. 1
Засега екипи от провинцията не са ангажирани в Спешната помощ на София

Екипи на Спешна помощ от градове от страната ще помагат на столичната бърза помощ само като извънредна мярка и по целесъобразност. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева по време на блиц контрола в парламентарната здравна комисия.

Министърът посочи, че повереното й ведомство е трябвало „да направи всичко възможно за обезпечаването на спешността в столицата с екипи“ и затова е предложена тази мярка. Тя изтъкна, че това е единствената възможност да се подсигури спешната медицинска помощ в двумилионна София. Едва ли някой би осъдил принципала, че предприема подобни действия, за да реши проблема, аргументира се тя.

Припомняме, че по-рано днес беше оповестено, че има заповед на Андреева за командироването на екипи от провинцията в София. Медиците обаче реагираха остро на тази министерска заповед.

Здравният министър коментира, че всички областни лечебни заведения са заявили готовност за съдействие, като има само два отказа. Най-вероятно обаче няма да се наложи да се разчита на съдействието на областните болници, защото към момента и някои частни болници са предложили помощта си за София.

Малко по-рано стана ясно, че всички общински лечебни заведения са в готовност да обслужват пациенти по спешност в столицата. Това е уверила столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Здравният министър допълни пред депутатите в здравната комисия, че има информация за оттегляне на подадени оставки в столичната Спешната помощ.  Според нея всеки месец към центъра се превеждат по 140 хил. лева за незаетите щатни бройки и е въпрос на мениджмънт как точно да се разпределят тези средства.

За Андреева този ресурс е достатъчен и може да се разпредели за сегашните екипи, както и за екипи от провинцията, ако се наложи да бъдат командировани в София.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Министърът посочи, че повереното й ведомство е трябвало да направи всичко възможно за обезпечаването на спешността в столицата с екипи Бюрократите в действие на чужд гръб са жива напаст .За щастие полезните ходове намаляват с всеки изминал ден .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още