IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Таксите, плащани от производители за лекарства, няма да се повишават

Проектът, който предвижда неколкократно нарастване за някои такси, е спрян

09:45 | 05.06.14 г.
Таксите, плащани от производители за лекарства, няма да се повишават

Засега таксите, които събира Изпълнителна агенцията по лекарствата от фармацевтичните производители за всеки един медикамент, няма да бъдат повишавани.

Новият проект на Тарифа за таксите, който предвижда неколкократно нарастване за някои такси, е спрян. Това научи Investor.bg от Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА).

Припомняме, че преди два месеца от ръководството на асоциацията алармираха, че за някои препарати е заложено увеличение с до четири пъти. Владимир Афенлиев, член на УС на асоциацията, тогава коментира, че за по-големите фирми може да се наложи да плащат такси в размер на един милион лева годишно, тъй като те произвеждат повече продукти и съответно ще се наложи да плащат повече. А таксите, събирани от агенцията по лекарствата, са за всеки медикамент.

По думите му производителите са поставени в ситуация, при която трябва да избират дали да плащат многократно по-високи такси или да инвестират в производство и иновации например. Възможно е и да се повишат крайните цени на лекарствата, които хората купуват от аптеките, посочиха производителите.

В същото време в ЕС тенденцията при таксите, плащани от фармацевтичните производители, е точно противоположна – намаляват се.

Представители на асоциацията са провели среща в Министерството на икономиката и енергетиката по казуса, на която са получили разбиране от страна на ведомството.

„Склонни сме да приемем повишение на такси, но в разумни граници“, коментира председателят на УС на БГФармА Николай Хаджидончев. Той изрази позицията на асоциацията, че най-разумно е средствата от такова увеличение да се инвестират в повишаване на квалификацията на служителите на Изпълнителна агенцията по лекарствата.

Росен Казаков, изпълнителен директор на БГФармА, също определи като ползотворна срещата в Министерството и допълни, че на ниво заместник-министър от там са признали, че предложението за увеличение на таксите не е достатъчно основателно и аргументирано. С тези мотиви предложението за повишаването на таксите е спряно. Предстоят нови срещи между двете страни, уточни Казаков.

По данни на асоциацията употребата на генерични лекарства може да спести значителни разходи от публичните бюджети за лекарства. За последните пет години средната цена за ден лечение в България се е понижила с 23% за седем основни терапевтични групи при терапия с генерици.

Припомняме, че един от пазарните механизми за намаляване на разходите за лекарства е да се изписват и да се купуват повече генерични медикаменти за сметка на скъпоструващите оригинални. В момента в България тенденцията на пазара на лекарствата е точно противоположна - едва 25 на сто от бюджета на НЗОК отива за генерични продукти. А Касата плаща напълно скъпи иновативни медикаменти, което блокира достъпа на пациентите до по-евтина терапия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още