IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда забавя темпа на ръст през първото тримесечие

Всеки зает изработва средно по 12 лева от текущия размер на БВП за отработен час

13:56 | 04.06.14 г.
Производителността на труда забавя темпа на ръст през първото тримесечие

Производителността на труда на един зает забавя темпа на ръст през първото тримесечие на 2014 година на годишна база. От януари до март тази година брутният вътрешен продукт на един зает се увеличава с 1,1% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, сочат предварителни данни на НСИ.

През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт на един зает е нараснал с 2,3% за една година.

Общо за четвъртото тримесечие на зает се падат 4 874,40 лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 12 лева БВП за един отработен час. В края на миналата година на едно заето лице се падат 6 593,20 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 15,7 лева БВП за един отработен час.

Продължава тенденцията от миналата година равнището на производителността на труда да е най-високо именно в индустриалния сектор въпреки отчетеното от статистиката понижение към март 2014 година. През първото тримесечие на тази година работещите в индустрията са създавали средно по 5 403,30 лв. на един зает. А през миналата година в този сектор са създавани 6 209,90 лева брутна добавена стойност на един зает.

В сектора на услугите тази година също има промяна в посока надолу. Ако миналата година един зает е произвеждал средно 5 202,50 лева, то през тази произвежда средно 4 063,40 лева.

Най-ниска остава производителността на труда в аграрния сектор – 684,40 лв. на един зает при 2 054,70 лева миналата година.

Данните за заетостта за периода януари-март тази година показват нарастване на броя на заетите за една година. Броят на заетите в икономиката е 3,30 милиона души към март тази година, а през четвъртото тримесечие на 2013 година заетите са били 3,25 милиона души.

Припомняме, че за работодателите у нас ниската производителност на труда в България е основен проблем и изтъкват този фактор като пречка за ръст на доходите.

Позицията на КНСБ е точно противоположна. От синдиката преди месец обявиха, че има поне няколко бранша, в които производството и производителността растат с двуцифрено число в последните няколко години и при тях е възможно увеличение на заплатите. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров твърди, че до 50% от ръста на производителността на труда не е отразен в сумите, които получават работниците и служителите в някои отрасли на икономиката. Според него е налице изоставане на дохода от ръста на производителността, която вече е изпреварила тази в началото на прехода, а заплатите са 30-40% от същия показател тогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още