IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Златанов ще ръководи временно столичната Спешна помощ*

Екипи от големи болници в София ще покрият дефицита от недостига на кадри

16:27 | 02.06.14 г.
Александър Златанов ще ръководи временно столичната Спешна помощ*

Според информацията, която Андреева изнесе днес пред журналисти, общо 7 хиляди са щатовете в Спешна помощ в страната, като 400 са незаети, а от тях една четвърт са в София. Андреева коментира, че за нея е необяснимо защо в столицата има толкова много незаети места в бързата помощ. Предстои новият изпълняващ длъжността директор на ЦСМП-София да анализира как се разпределя финансовият ресурс от незаетите. Именно тези разходи ще се преструктурират, така че да се осигури заплащането на допълнителните екипи, които ще оказват спешна помощ, каза Андреева.

От обяснението на здравния министър стана ясно, че д-р Георги Гелев е „спестявал“ средства, като е раздавал за възнаграждения финансовия ресурс за целия щат само за заетата численост. Тоест имало е хора, които не работят, но по документи получават заплати, обобщи здравният министър.

Министър Андреева коментира, че за да се стимулират специалисти по спешна медицина да работят в бърза помощ, ще се направи промяна при размера на основната заплата. Ако има ясно разписани основни заплати в по-висок размер, лекарите ще имат сигурност и ще са склонни да приемат работата. Извънредният труд ще се заплаща допълнително, коментира тя.

По отношение на идеята за градска Спешна медицинска помощ, което беше афиширано от генерал Стоян Тонев, Андреева каза, че към момента няма официално внесено предложение, но тя би подкрепила всяка местна инициатива. Предстоят и срещи по въпроса със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Ще се работи по възстановяване на спешния телефон 150 като паралелен на телефон 112, каза още Андреева и допълни, че подобна е системата в поне десет европейски държави. Вече е внесено и предложение за промени в Наказателния кодекс за увеличаване на санкцията при фалшиви обаждания. Министърът уточни, че под фалшиви сигнали се разбира, когато се установи, че няма такъв адреси или човек, какъвто е заявен при обаждането в Центъра.

По отношение на нормативните промени, поискани от Асоциацията на работещите в спешната помощ, здравният министър коментира, че до края на месеца ще бъдат разгледани от Министерството на здравеопазването и ще се вземат мерки за промени, които да удовлетворят исканията на лекарите. Припомняме, че от асоциацията поискаха увеличение на заплатите на работещите в системата, увеличение на броя на екипите в Центъра и да не бъде отстраняван д-р Георги Гелев. Те настояват за ясно регламентиране на спешни случаи и отложена спешност и нормативно въвеждане на алгоритми за работа.

* Допълнена с коментара на временно изпълняващия длъжността директор на столичната Спешна помощ и актуализирана към 17.55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още