IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 юни

07:52 | 02.06.14 г.
Преглед на печата за 2 юни

„България без цензура“ декларира бум на даренията
в. Сега

Бум на даренията непосредствено преди евроизборите е отчела коалиция "България без цензура".  Само от 28 май до 31 май броят на декларираните пред Сметната палата суми е нараснал пет пъти - от 98 на 500. Общата сума пък е скочила от 315 950 лв. на 1 203 250 лв. Това показват данните на Института за развитие на публичната среда, които са базирани на подадената от коалицията информация към Сметната палата.

Близо половината от прихода на ББЦ - 570 хил. лв., е генериран от дарения на стойност 10 000 лв. Според правилата даренията до 1000 лв. могат да се предоставят и в брой, всичко над тази стойност трябва да се превежда задължително по банков път. Когато размерът на дарените средства е над 1000 лв., Сметната палата извършва проверка за съответствие между размера на дарените или предоставени за съответната предизборна кампания средства и размера на доходите на лицето. Проверката обхваща периода от произвеждането на предходните избори от същия вид до деня на подаване на съответната декларация. От данните в палатата става ясно обаче, че за 177 дарения, или 49% от всички, няма декларации за произход на средствата.

Зелените централи се готвят за арбитражно дело срещу ДКЕВР
в. Сега

България е на път да се изправи пред поредно арбитражно дело в енергетиката - този път по жалба на производителите на зелен ток. Причината е, че през миналата седмица ДКЕВР поиска от икономическото министерство да се направят поправки в Закона за ВЕИ, с които комисията сама да определя количеството ток, което държавата да изкупува от вятърните паркове и фотоволтаиците. По закон сега тяхната електроенергия се изкупува на 100%.

"В момента провеждаме консултации с останалите фирми и очаквам съвсем скоро да внесем жалбата си в Арбитражния съд на Световната банка във Вашингтон", съобщи за в. "Сега" председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. Тя уточни, че браншът е изпратил и писмо до енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер още в деня, в който ДКЕВР публикува решението си.

Прокуратурата води 6 разследвания на фалшивите партийни подписки
в. Сега

6 разследвания по сигнали на граждани, открили личните си данни в партийни подписки, без да са ги предоставяли, е започнала Софийската районна прокуратура, съобщиха пред "Сега" от държавното обвинение. И шестте досъдебни производства са за съставяне на неистински документи и се водят срещу неизвестен извършител.

Цифрата е само за София и не е ясно колко са разследванията в национален мащаб. Общо постъпилите сигнали в СРП са 158. По един от тях прокуратурата е отказала да образува разследване, тъй като не са открити достатъчно данни за извършено престъпление. По останалите все още няма произнасяне. Наказателният кодекс предвижда до 2 години затвор за фалшиви документи. От прокуратурата отказаха да съобщят за подписките на кои партии са започнали разследване с аргумента, че това може да попречи на работата им.

Намаляваме загубите на вода с 1 млрд. евро от EС
в. Стандарт

Над 1 млрд. евро са заложени в новата ОП "Околна среда 2014-2020" (ОПОС) за намаляване на загубите на вода от амортизираната водопроводна мрежа, както и за увеличаване на дела на пречистените отпадни води. Това са над 2/3 (69,17%) от всички средства в новата ОПОС, които след одобрението от Европейската комисия наесен се очаква да бъдат близо 1,5 млрд. евро. Сумата е определена за инвестиции във ВиК сектора и то за агломерации с над 10 хил. екв. жители. Това пише в новата Оперативна програма, публикувана за обществено обсъждане.

Заедно с националното съфинансиране сумата за ВиК сектора се очаква да нарасне до над 1,3 млрд. евро. Сега средно 60% от водата, постъпила във водопроводната мрежа на страната, се губи, но се начислява в сметките ни. Целта на големите инвестиции във водния сектор е да догоним напреднали държави като Израел, в които загубите на вода са под 2%.

Кредиторите на БДЖ изпадат в цугцванг
в. Стандарт

Кредиторите на "Холдинг БДЖ" изпадат в цугцванг (б.а. - термин от шахмата, който означава липса на полезен ход). Причината е, че на пазара липсват купувачи на товарни вагони и дизелови мотриси, особено втора ръка. Както "Стандарт" вече писа, на извънредно общо събрание на 26 май част от кредиторите на "Холдинг БДЖ" гласуваха да бъдат открити процедури за разпродажба на 25 дизелови мотриси "Сименс Дезиро" и 3407 стари товарни вагона. Те са обезпечение по Втория облигационен заем от 120 млн. евро, който банков синдикат отпусна по време на кабинета "Станишев" за ремонт на товарни вагони и револвиране на стари кредити. Членове на синдиката са германската банка FMS Wertmanagement (която наследи германо-ирландската DEPFA), австрийската KA Finanz, белгийската Dexia, BNP Paribas и КТБ.

Проблемът е, че поради свития обем превози на стоки търсенето на товарни вагони е слабо. С много усилия за 3-4 години биха могли да бъдат продадени около 500 от 3407-те вагона, смятат експерти. Самите вагони са амортизирани и висят от години по коловозите на НКЖИ. Цените им са между 10 и 20 000 лв. за брой в зависимост от състоянието им. Купувачът обаче трябва да инвестира двойно за обновяването им.

Софийското метро е най-евтино в Европа
в. Новинар

Столичното метро е най-евтиното в Европа. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й подземната ни железница е давана за пример от много представители от Европейската комисия като успешен проект. "Метрото ни е най-евтиното като строителство на фона на всички останали, които се изграждат по европейски проекти“, заяви Фандъкова пред Нова телевизия. Тя коментира и ситуацията около "Топлофикация".

"Задълженията на дружеството са около 500 млн. лв., а в същото време то има да получава от НЕК 100 млн. лв.", каза тя. По думите й Столичната община е получила „Топлофикация“ от държавата със 100 процента от борчовете, които има в момента.

Българските хотели са най-евтините в Европа
в. Новинар

Хотелите в България са най-евтините в Европа, показва класация на "Блумбърг", която сравнява цените на нощувките в 106 града по света.

В подреждането София е на 102-ро място със средна цена 82 долара за една нощ престой.

Най-скъпият град за отсядане в света се оказва Женева със средна цена на нощувката 308 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още