IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалира напрежението сред лекарите в спешната помощ

Спират планови операции в болници заради забавени плащания

18:05 | 30.05.14 г.
Ескалира напрежението сред лекарите в спешната помощ

Вече трети ден ескалира напрежението сред лекарите в спешната помощ. Недоволството прескочи границите на столицата, след като днес лекарите и сестрите от хирургията и реанимацията в болницата в Монтана обявиха, че започват ефективна стачка.

Причината е, че от лечебното заведение не са им изплатили допълнителните средства към основната заплата за месец април.

От днес и двете отделения спират плановите операции и прегледите на пациентите. Стачката на 67 лекари, медицински сестри и болничен персонал ще продължи до пълното изплащане на изработените пари, съобщава Нова телевизия.

Според ръководството на болницата средствата са забавени, тъй като от Здравната каса все още не са преведени парите по клинични пътеки. В момента болницата изплаща и стари задължения на доставчиците на медикаменти и консумативи.

Днес стана ясно и че Асеновград остава без спешно отделение. Болницата закрива звеното, защото няма пари да го издържа. За издръжката му държавата дава 25 хиляди лева, а годишно са необходими 250 хиляди. Очаква се общината да отпусне 200 хиляди лева, които са за ремонт на покрива на болницата, но парите може да бъдат пренасочени, за да се спаси отделението.

Днес стана ясно, че протестиращите лекари ще се срещнат със здравния министър Таня Андреева в понеделник, за да бъдат обсъдени проблемите в системата.

Служители на спешните центрове в Пловдив, Велико Търново, Шумен и Асеновград също са подали молби за напускане.

Вчера над 90 служители на Спешна помощ-София хвърлиха оставки заради готвеното уволнение на шефа им д-р Георги Гелев.
 
Гелев и заместникът му бяха предложени за уволнение заради смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова. Жената почина, преди да дочака закъсняла половин час линейка. Тогава на смяна е имало 11 екипа, при нужни 60 за София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още