IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отмени търг на Столична община за събиране на отпадъци

В условията на обществената поръчка липсва съществена информация, свързана с разходите по чистотата

17:24 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК отмени търг на Столична община за събиране на отпадъци

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на Столична община за откриване на обществена поръчка за събиране на отпадъци и поддържане на улици. Решението е следствие от жалбата на участник в търга - „Джи Ен Ти“ ЕООД.

Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки показва, че общината е обявила търга за районите „Средец”, „Лозенец”, „Студентски"; „Искър”, „Панчарево”, „Кремиковци”, „Изгрев”, „Слатина”, „Подуяне”, „Илинден”, „Надежда”, „Сердика", „Банкя”,„Връбница”, „Нови Искър”, "Красно село”, „Красна поляна”, „Възраждане”, „Оборище” и в централните части на "Триадица”, разделени на обособени позиции.

Предвижда се спечелилите фирми да поддържат в продължение на 60 месеца чистотата в тези райони.

Производството на КЗК установило, че в частта за събирането на отпадъците в документацията няма яснота какъв е броят на съдовете за отпадъци за конкретната зона. Така потенциалните участници нямат възможност да изчислят какви ще бъдат разходите по набавяне на съдовете, както и по тяхното събиране, тъй като липсва информация колко точно контейнера ще трябва да се осигурят, както и колко от тях ще трябва да бъдат разположени на територията на обслужвания район.

За поддържането на площите в документацията липсва съществена информация за характеристиките на градините, зелените площи, гробищните паркове и т. н., поддържането на които ще бъде възложено на избрания за изпълнител участник. Неяснотата би могла да доведе до оценяване на конкретен участник с по-малко точки (тъй като единичните цени са включени в методиката за оценка) именно поради липсата на достатъчна информация, посочват от КЗК.

Възложителят освен това е предвидил две отделни санкции за едно и също нарушение при неизпълнени дейности. Налагането на двойно „наказание“ за потенциалния изпълнител според КЗК е прекомерно, с оглед естеството и характера на нарушението.

КЗК е отменила и заповед за класирането на участници в друг търг – за осигуряване на MAN (Metropolitan Area Network) свързаност на Столичната община.

Класираният на първо място участник „Новател“ ЕООД не притежава разрешително от Комисията за разпространение на съобщенията (КРС) за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за мобилна наземна мрежа – UMTS.

Мобилният интернет се предоставя чрез услугата 3G, за която се използва индивидуално определен радиочестотен спектър. За използването на този радиочестотен спектър е необходимо разрешително, което се издава само от КРС. Поради тази причина участникът на практика няма законово право да предоставя услугата 3G (мобилен интернет), въз основа на което е следвало да бъде отстранен от процедурата, посочват от антимонополния орган.

КЗК връща процедурата от етап разглеждане и класиране на подадените оферти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още