IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за енергетиката – след забележките на ЕК

В постоянен диалог с Еврокомисията сме, категоричен е Драгомир Стойнев

16:39 | 29.05.14 г.
Промените в Закона за енергетиката – след забележките на ЕК

Преди да дойдат бележките на ЕК, няма как да приемем промените в Закона за енергетиката на второ четене, съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев след края на заседанието на Министерския съвет днес.

Той визира предложенията на червените депутати Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, които въвеждат определение за термина „морски газопровод“. По силата на тези промени газопроводите се подчиняват на българското законодателство, а съответно и на европейското, едва в частта си след приемащата станция на сушата.

Поправката ще бъде отнесена и към „Южен поток“. Макар и тръбите да минават през българската акватория в Черно море, а приемащата станция да е на 2 километра навътре в сушата, на българското законодателство трябва да отговаря само частта след станцията край Варна.

Тази трактовка обаче не се понрави на Брюксел и по време на срещата между премиера Пламен Орешарски и Жозе Мануел Барозу е имало предупреждения за мерки срещу България заради „Южен поток“. Председателят на ЕК визира още за неясноти около споразуменията, подписани по проекта.

По въпроса за „Южен поток“ България и Европейската комисия са в постоянен диалог, категоричен беше обаче енергийният министър Драгомир Стойнев след заседанието на правителството.  „Вчера комисарят Гюнтер Йотингер заяви, че има прекрасни взаимоотношения с България. В постоянен диалог сме. Очакваме техните въпроси относно проекта“, каза той.

Той припомни, че проектът за промени в Закона за енергетиката, които засягат морската част на газопровода, ще бъде обсъден с експерти от ЕК и депутати, включително от опозицията.  „Така че ние сме в постоянен диалог и вървим заедно с ЕК“, обясни Стойнев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още