IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев настоява за пълна прозрачност по "Южен поток"

Трябва да бъдем против проектът да се случва „под масата и заобикаляйки европейското законодателство“, заяви президентът

13:46 | 29.05.14 г.
Плевнелиев настоява за пълна прозрачност по "Южен поток"

Президентът Росен Плевнелиев призова за пълна прозрачност от страна на правителството по отношение на „Южен поток“, защото "когато се управляват милиарди и се изпълняват стратегически проекти за България и за Европа, няма какво да се крие".

Очаквам правителството да излезе и да каже в прав текст на българския народ ще се съобразят ли с европейското законодателство за "Южен поток", обясни той при посещението си в Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в Садово, пише БТА. Трябва да бъдем против "Южен поток" да се случи „под масата и заобикаляйки европейското законодателство", категоричен беше президентът.

"Министър-председателят Орешарски е уверил президента Барозу, че ще се съобрази с европейското законодателство. За мен е голяма тайна как ще се случи това, при положение че вече обявиха кои са изпълнителите. Как ще се случи синхронизирането с европейското законодателство, при положение че имаме някаква дълбока тайна и информация, която управляващите дължат днес на народа", попита Плевнелиев.

За него е изненадващ фактът, че страната ни гарантира, че ще бъде спазено законодателството, а в същото време Европейската комисия стартира процедура за неспазване на законодателството.

„На кого да се доверя аз като държавен глава?", попита президентът в коментар на разпространената вчера информация за предупрежденията, че Брюксел ще предприеме мерки срещу България за нарушаване на европейските правила със споразумението за "Южен поток". 

Припомняме, че във вторник премиерът Пламен Орешарски имаше среща с председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. На нея той е гарантирал, че ако ЕК има забележки относно законодателството, свързано с "Южен поток" у нас, те ще бъдат отчетени. Барозу обаче предупреди, че Еврокомисията има забележки и заради процедурата и споразуменията, свързани с проекта и може да започне наказателна процедура срещу страната ни

„Аз съм за "Южен поток", но съм против проектът да се стартира в несъответствие с европейските правила и в ущърб на следващото поколение на България, което също има интерес от внедряването и въвеждането на Трети либерализационен пакет“, подчерта още Плевнелиев.

Той припомни, че има надежди в Черноморския шелф страната ни да намери собствени газови залежи и да може да продава суровината на европейските пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още