IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса решава за актуализация на бюджета през юни

Чака се справка от НАП за приходите от осигурителни вноски, което ще определи крайното решение

13:20 | 29.05.14 г.
Здравната каса решава за актуализация на бюджета през юни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще изготви анализ, въз основа на който да се обсъдят предложения за актуализация на бюджета на институцията за тази година.

Това е решил Надзорният съвет на НЗОК на днешното си заседание, съобщават от Здравната каса.

Дали и кога ще се иска актуализация на бюджета на НЗОК ще бъде решено през юни, каза след днешното заседание на надзора зам.-председателят Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Дотогава ръководството на Здравната каса очаква справка от Националната агенция по приходите (НАП) за постъпленията от осигурителни вноски. След анализ на справката НЗОК ще реши дали да поиска актуализация на бюджета си.

Междувременно Здравната каса ще внесе в Народното събрание отчет за текущото изпълнение на бюджета си към 30 юни 2014 година и информация за очакваното изпълнение за 2014 година.

Припомняме, че в бюджета на здравния ни фонд се очертава дефицит от около 400 млн. лева по данни на Българския лекарски съюз. От там предложиха варианти за стопяване на недостига без актуализация на бюджета.

Преди дни министърът на здравеопазването Таня Андреева коментира, че не изключва възможността за актуализация на бюджета на Здравната каса заради очертаващия се дефицит. По думите на министъра след средата на годината ще се анализират финансовите резултати на системата и тогава ще се вземе решение как да се продължи дейността, така че да не останат недофинансирани лечебни заведения.

От своя страна, управителят на НЗОК Румяна Тодорова коментира пред Investor.bg, че освен актуализация няма други краткосрочни мерки, които да решат проблема с дефицита. Тодорова посочи, че е „много ниска базата на осигуровките“, което предопределя и по-ниските приходи.

Към момента гражданите без здравни осигуровки са около 1,2 милиона души.

На днешното си заседание Надзорният съвет прие и бюджетите на болниците за юни. Те ще бъдат общо в размер на 122 млн. лева - толкова, колкото и за май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още