IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Минчев: Правителството си тръгва, щом изпълни ангажименти към Газпром

"Южен поток" е поредният проект, с който Русия иска да налага газов монопол, смята политологът

11:38 | 29.05.14 г. 6
Огнян Минчев: Правителството си тръгва, щом изпълни ангажименти към Газпром

Правителството ще подаде оставка едва след като изпълни ангажиментите, които е поело към „Газпром“. Тази теза изказа политологът Огнян Минчев пред bTV.

Според него демократичната практика е след изборна загуба да се подаде оставка, дори и когато става въпрос за избори за Европейски парламент. „Тези избори показват определено съотношение на обществени сили“, каза той и допълни, че оставка, разбира се, не е задължителна и залогът са обещанията към „Газпром“.

„Южен поток“ е поредният монополен проект за монополизация на доставките на газ за Югоизточна Европа в пряк разрез с Третия енергиен пакет на ЕС“, категоричен беше политологът. Според него, ако проектът изпълнява основното изискване за достъп на трети страни, Русия няма да може да налага своите монополни цени.

„Не може при 150-200 долара за хил. куб. метра газ на европейския пазар ние да плащаме 450 долара“, допълни Минчев.

Припомняме, че работата по газопровода „Южен поток“ се активизира през октомври, когато беше направена и символичната първа заварка на българска територия. Оттогава обаче проектът е обект на критики от страна на Брюксел, защото не изпълнява европейското законодателство.

Междувременно България подготви и промени в българския Закон за енергетика, които въвеждат термина „морски газопровод“. От поправките следва, че „Южен поток“ не преминава през територия на България, съответно и на ЕС, преди приемателната станция, която ще бъде изградена на 2 километра навътре в сушата.

От Брюксел обаче имат забележки относно тази трактовка и ще изпратят свои експерти в София, за да бъдат обсъдени текстовете на законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 4
Lesov
преди 10 години
Хахахаха *** *** ***...този колко партии смени сам не знае..и ще ми говори за морал...Не може при 150-200 долара за хил. куб. метра газ на европейския пазар ние да плащаме 450 долара, допълни Минчев.Едно, че не е верно ми второ и ПО-ВАЖНО ->след като толкова ни обичат и харесват европейските партньори защо не се застъпят за нас? Защо баба Меркел не направи една тръба за реверс на газ, та да се възполваме от нейната отсъпка..защо не е съгласна за общо европейска цена??Изпреварвам георгишумчета и другите шушумиги - коя цена е реалната/равновесната ? Аз мисля че тази на която единия продава, а другия купува... не е ли така?Нали сме големи капиталисти? ама то не било чесно така ние да сме плащали най-висока...ами купувайте от другаде бе или като не можете от другаде не плюйте тоя дето ви дава стоката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Най-потресаващото е, че вече за т. н. прозападни труженици на идеологическия фронт макар и бегло придържане към истината вече не се забелязва!!! Наглата, безскрупулна лъжа стана запазена марка на "Империята на Доброто", а къща, построена върху лъжи, особено нелепи, няма как да стане здрава и трайна!"Не може при 150-200 долара за хил. куб. метра газ на европейския пазар ние да плащаме 450 долара, допълни Минчев."Нито някъде в Еропа някой купува газ за 150-200 долара, нито ние купуваме на 450! Явно плоскоглавите консуматори на подобни партенки се множат обратно пропорционално на възхода на капиталистическата икономика в западния свят, вкл. и особено у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 15
robert
преди 10 години
Инвестор много сваля нивото с такива неграмотни публикации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 16
Internet
преди 10 години
Този ***, израснал в АОНСУ и в Института по история на БКП, що не си мълчи по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 17
Internet
преди 10 години
Този ***, израснал в АОНСУ и в Института по история на БКП, що не си мълчи по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
dakl
преди 10 години
Този вероятно се бори за приза колко глупости могат да се напишат на стандартните 30 реда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още