IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лекари от столичната спешна помощ готвят протест*

Медиците са против уволнението на директора на центъра д-р Георги Гелев

10:30 | 29.05.14 г.
Лекари от столичната спешна помощ готвят протест*

Лекарите, които работят в спешната помощ в столицата, готвят протест в защита на предложения за уволнение директор на центъра д-р Георги Гелев, стана ясно в сутрешния блок на Нова телевизия, където той бе гост.

Предложението беше направено вчера от заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, който обяви, че Гелев ще бъде предложен за уволнение заради системни слабости в управлението на Центъра за спешна медицинска помощ София-град.

Гелев посочи, че изходът от ситуацията е на по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ. „Аз съм в отпуска от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ”, коментира Гелев.

Според него трябва да има адекватно заплащане на труда, за да има достатъчен брой екипи, които да обслужват града. Той каза, че тихомълком са били намалени 12 бройки на служителите на столичната спешна помощ, за да бъдат изпратени в село Братя Даскалови в Старозагорско.

Гелев предлага диференциация на заплащането на спешните медици, тъй като според него натоварването в страната е различно. Например в София един екип на смяна поема 20 случая, а в малък филиал - само един. По негови думи адекватното заплащане на лекар от спешната помощ е 1500 лв. В момента заплатата варира между 600 и 800 лв.

На въпрос как е разбрал, че ще бъде уволнен, той отговори, че го е разбрал от телевизията. „Д-р Андреева не иска да разговаря с мен. Моля председателя на здравната комисия в парламента да ме приеме, за да подкрепя с документи това, което говоря”, апелира той.
 
„Много е тежко да работиш в Спешна помощ”, заяви още лекарят и добави, че е изненадан от протеста на колегите си. Според колегите на Гелев той не е виновен за ситуацията в спешната помощ. Те бяха категорични, че ако той бъде уволнен, те ще подадат оставки и тогава няма да има кой да обслужва София и региона. „Никой не е направил толкова, колкото той”, каза един от лекарите.

Д-р Светлана Богданова, заместник-директор на столичния център за спешна помощ съобщи, че 65-ма лекари от Центъра са подали оставка*. Тя посочи, че работещите в центъра отиват на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването заради неправомерното според тях предложение за уволнение на директора на Центъра д-р Георги Гелев.

Гелев каза за БТА, че не знае за този протест и за оставките, тъй като е в отпуск по болест до края на юни, предаде БТА.

Протестиращите внесоха в МЗ подписка от над 250 души в подкрепа на исканията си.

„Даваме едномесечен срок на МЗ да предприеме някаква крачка за решаване на проблемите“, каза д-р Пламен Паликарски, който внесе подписката. Ако това не стане, тези хора ще напуснат.

Той уточни, че в Спешната помощ в София работят общо около 300 души, като около 60 от тях са лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още