IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се площите за производство на семена в България

Производителите на зеленчуци ползват предимно вносна селекция, а зърнопроизводителите – български култури

09:27 | 29.05.14 г.
Увеличават се площите за производство на семена в България

„При царевицата си връщаме позициите, защото нашите хибриди са по-сухоустойчиви от вносните и в сухи години точно те оцеляват”, посочи доц. Бозуков.

Той съобщи, че ССА увеличава площите за семена на картофи, грах и зеленчуци, включително пипер и домати, защото интересът към българските сортове е огромен. „Малкото семена, които представихме на АГРА, бяха разграбени”, обясни той. Академията разполага както с нови сортове зеленчуци, така и с такива със специфичния български вкус, допълни Бозуков.

За Академията обаче липсата на средства е решаваща при производството на семена, тъй като за такава дейност са необходими много работници. Припомняме, че през последните години проблемите със заплатите в институтите са хронични.

„Тази година сме в същата ситуация, но увеличаваме площите и още наесен ще предоставим семена на производителите“, каза председателят на ССА.

„Въпросът е дали произвеждаме конкурентна стока – когато клиентът предпочита друга, вероятно тя е по-добра. А и маркетингът на мултинационалните компании е много добър”, коментира Ангел Вукодинов.

Има тенденция площите за производство на семена да се увеличават, коментира Светла Босолова от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

Агенцията е сертифицирала около 550 хиляди декара посеви от различни групи култури миналата година. Според отчета за 2013 г. се увеличават семепроизводствените посеви с пшеница,  ечемик, хибридна царевица,  хибриден слънчоглед и др. култури. Значително се намалели посевите от твърда пшеница, овес и ориз, спрямо 2012 г.

За зимната обикновена пшеница се отчита, че са увеличени площите за семепроизводство на сортове от чужда селекция спрямо предходните години.

През 2013 г. значително намаляват семепроизводствените посеви от картофи. Причината е отпадането на целевата субсидия на Фонд „Земеделие“, с която фермерите получаваха помощ за закупуване на посевен материал от картофи.

Повечето клиенти на Агенцията са се възползвали от държавната помощ за насърчаване производството и използването на висококачествени семена. По тази схема Фонд „Земделие“ подпомага регистрираните производители като услугите по сертификацията на семена са безплатни за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още