IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов се усъмни в купуване на вот заради преференцията за БСП*

Пеевски спаси Искра Михайлова от провала в сектора на екологията, смята лидерът на ГЕРБ

08:58 | 27.05.14 г.
Борисов се усъмни в купуване на вот заради преференцията за БСП*

Има три обяснения по отношение на преференцията за БСП, коментира в студиото на „Нова телевизия” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него или електоратът на партията „не знае какво прави”, или партията не иска Станишев, или това е купен вот.

Борисов категорично отхвърли първата версия. Ако преференцията е резултат от купен вот, за Борисов това означава, че „са казали на хората 15 и те са задраскали където видят 15”.

Припомняме, че по все още непотвърдена от Централната избирателна комисия (ЦИК) информация водачът на листата на БСП в изборите за Европейски парламент (ЕП) Сергей Станишев е изместен благодарение на преференциален вот. Според публикации в медиите в 34 хил. бюлетини е бил предпочетен кандидатът за евродепутат с номер 15 – Момчил Неков.

Преференцията също така вероятно ще изпрати в европарламента не водача в бюлетината на „Реформаторския блок” Меглена Кунева, а Светослав Малинов, който е бил предпочетен от гласоподавателите. Това обаче също не е потвърдено официално.

При предсрочни избори конфигурацията в Народното събрание ще бъде много по-различна, прогнозира Бойко Борисов. „При предсрочни избори резултатите ще бъдат по-високи и за нас, и за „Реформаторския блок”. АБВ сигурно ще влезе”, обясни той. 

Борисов отказа да коментира с кого би се коалирал в следващ парламент. „ГЕРБ се бори за мнозинство в парламента, за да не може никой да ни извива ръцете”, категоричен беше той и изрази увереността си, че при предсрочни избори партията ще има 121 депутатски места.

Според него управляващите трябва да се оттеглят в сряда и да дадат възможност на хората "да подредят нов парламент”.

Борисов коментира и оттеглянето на кандидата за евродепутат Делян Пеевски, който реши да отстъпи мястото си в Европарламента на екоминистъра Искра Михайлова. По думите на лидера на ГЕРБ Пеевски е „спасил” Михайлова от провала в сектора на екологията.

Лидерът на ГЕРБ посочи и своята номинация за европейски комисар. "Кристалина Георгиева е прекрасен комисар", заяви категорично той и изрази съмнения, че в БСП могат да издигнат подходящ кандидат. 

Припомняме, че новата Европейска комисия ще бъде съставена през есента. Още днес обаче започват консултациите за това кой ще оглави институцията. Допреди подписването на Договора от Лисабон водещата партия получаваше правото да сформира състава на Европейската комисия. Днес обаче ролята на Европейския парламент е по-значителна и вече евродепутатите одобряват кандидатурите и на комисарите, и на председателя на комисията.

Темата за предсрочни избори беше коментирана и от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пред bTV той каза, че ГЕРБ ще използва всяка тактика, за да свали „нерегламентираната” власт – вътре в парламента и извън него. На въпрос дали ще бламират кворума в НС, Цветанов отговори, че той е задължение на тези, които казват, че могат да управляват.

„Това ще бъде парламентарна тактика, която ще бъде приложена, всякаква тактика, за да бъде свален нерeгламентираният парламент”, допълни бившият вътрешен министър.

Попитан дали ГЕРБ ще организира протести за сваляне на правителството, той отговори: „За България най-доброто е да има предсрочни избори, ще участваме във всяка една консултация в тази посока”.

* Допълнена с позицията на Цветан Цветанов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още