IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП очаква разликата с ГЕРБ да се стопи*

Окончателните данни ще покажат повече гласове за БСП смята червеният депутат Антон Кутев

20:14 | 25.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
БСП очаква разликата с ГЕРБ да се стопи*

Огнян Минчев: На тези избори преобладават схемите за контролиран вот

Според председателят на “Прозрачност без граници” Огнян Минчев негативният резултат на “Коалиция за България” е породен от два фактора – “трите процента гласове на АБВ и в по-голяма степен - разочарованието на съществена част от избирателите на партията, които не са пожелали да отидат и да пуснат своя глас”. Експертът посочи пред БНР, че оттук нататък ще има променена политическа ситуация с искане за оставка на правителството, разпускане на парламента и нови избори.

Минчев подчерта, че почти 40 на сто от нарушенията са свързани не с индивидуално купуване на гласове, а със схеми за контролиран вот, т.е. за масирано, организирано въздействие и подчинение на гласоподаватели да гласуват по определен начин. Организационните нарушения, които са преобладавали в последните години, са по-малко от 50 на сто.

Димитър Аврамов: Стабилността на правителството ще бъде тествана след вота

Стабилността на правителството ще бъде тествана веднага след европейския вот, възможно е още наесен да има различна политическа конюнктура. Това коментира пред Дарик радио политологът Димитър Аврамов.

Според Аврамов ГЕРБ са имали по-спокойна и премерена кампания, докато Коалиция за България си е поставила неадекватна политическа цел - да се справи с партията на Георги Първанов, но така се е прицелила в грешен противник. Вместо АБВ "България без цензура" е заела левите гласове и е излязла мощно напред, коментира Аврамов.

Според него най-заинтересовани да има предсрочни избори ще са ГЕРБ, които имат пълното право да искат да влязат във властта като първа политическа сила. Би трябвало към предсрочни избори да се стреми и партията на Николай Бареков, смята Аврамов. В същото време БСП и ДПС сигурно ще мат по-висок резултат сумарно, отколкото ГЕРБ и ако искат да засилят партньорството си, могат да останат на власт, а "Атака" с оглед сегашните резултати също няма да иска предсрочни избори, коментира политологът.

Според Аврамов преднината на ГЕРБ въпреки всичко изглежда смазваща спрямо БСП към момента. Ниската избирателна активност Аврамов отдаде на отчуждението и апатията на хората.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

* Актуализирано!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още