IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП очаква разликата с ГЕРБ да се стопи*

Окончателните данни ще покажат повече гласове за БСП смята червеният депутат Антон Кутев

20:14 | 25.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
БСП очаква разликата с ГЕРБ да се стопи*

Според него на евровота губещи освен БСП са и АБВ на Георги Първанов, която не успя да изпрати представител в ЕП, и двете националистически формации „Атака“ и НФСБ.

За Лидия Йорданова от „Екзакта Рисърч” обаче АБВ не е изтеглила вот от БСП. За партията на Първанов са гласували или хора с леви убеждения, но негласували от години, или неляв електорат.

„България без цензура” е „обрала” националистическия вот, допълни още тя пред телевизия Bulgaria on Air.

Кандидатът за евродепутат от "Коалиция за България" Достена Лаверн коментира, че в кампанията са надделели "компромата и жълтинията" и заключи, че "медийната и обществена среда са объркани от 25 години насам".

Боряна Димитрова: Вотът за БСП ерозира

Социологът Боряна Димитрова от “Алфа Рисърч” коментира, че БСП е четвърта политическа сила. “Ако това не е ерозия, струва ми се, че една от сериозните политически сили е изпаднала изцяло в плен на думите, което е извън реалността”, коментира експертът.

Според данните на агенцията най-лоялни на евровота са били избирателите на ГЕРБ и 75 на сто от тях са повторили вота си спрямо предишните избори. По този повод Димитрова коментира, че изводът, че десницата се е разпаднала, е неуместен.

Димитрова посочи още, че “Коалиция за България” не е успяла да мотивира избирателите си, въпреки че е задържала голяма част от вота. ДПС запазва вота си, а мобилизацията сред избирателите на партията достига 55 на сто, сочат още данните. Димитрова допълни, че масово избирателите не са знаели какво представлява преференцията във вота и само около 30 на сто от тях са се възползвали от нея.

Според Васил Тончев от социологическа агенция „Сова Харис“ АБВ са отцепили доста от гласовете за БСП и са нанесли най-голям удар по партията. Социологът Кольо Колев от „Медиана“ коментира, че голямото явление на тези евроизбори е партията на Николай Бареков „България без цензура“.Той смята, че българите са имали нужда от нов участник в политиката и затова 10 на сто от гласоподавателите са подкрепили политическата сила.

Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още