IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се затварят практики на джипита без специалност "Обща медицина"

Личните лекари ще получат по-голяма отсрочка за придобиването на специализация, заяви д-р Любомир Киров

16:24 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Няма да се затварят практики на джипита без специалност "Обща медицина"

Личните лекари ще приемат пациенти и след 1 юни, въпреки че изтичат сроковете, в които всички джипита трябваше да са взели специалност „Обща медицина“. Това каза пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Повод за коментара е изявление на Десислава Атанасова от ГЕРБ, каято обяви, че от 1 юни над 1 млн. български граждани щели да останат без личен лекар.

От НЗОК пък са съобщили, че  след евроизборите  на първото заседание на Комисията по здравеопазване ще бъде внесено предложение да се удължи срокът, за който общопрактикуващите лекари да имат възможност да придобият специалност "Обща медицина".

През февруари стана ясно, че срокът за придобиване на специалност се удължава с 1 година с планирани от здравното министерство законови промени. Изработените от Министерския съвет промени обаче са били внесени в Народното събрание чак на 13 май, когато депутатите бяха вече във ванакция заради евроизборите и на практика нямаше заседания, показа справка в сайта на парламента.

Законопроектът тепърва трябва да премине две четения в комисиите и гласуване на първо и второ четене в пленарната зала. След това текстовете трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник. 

Според внесените изменения в Закона за здравето общопрактикуващите лекари, които не са зачислени за придобиване на специалност по обща медицина, могат да се зачислят най-късно до 1 година от влизането в сила на закона. Отсрочката за придобиването на специалност от зачислените джипита е 5 години. Отчита се, че това са над 1 700 лекари, като една част от тях работят в труднодостъпни и отдалечени селски райони.

Практики няма да бъдат затваряни, заяви д-р Любомир Киров. Според него се създава излишно напрежение.

„В проекта за изменение на Закона за здравето е залегнал текст във връзка със специализацията, който ще даде възможност колегите, които не са зачислени, да започнат да специализират, а другите - да приключат специализацията си в определени срокове“, потвърди той. Може да има забавяне в приемането на поправката, но личните лекари ще приемат пациенти, допълни Киров.

Тези колеги имат договори с НЗОК, така че те няма да спрат да работят, заяви специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още