IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Девет общини предприемат спешни мерки заради нападение на скакалци

До дни унищожават вредителите със селскостопанска авиация

10:36 | 24.05.14 г.
Девет общини предприемат спешни мерки заради нападение на скакалци

Девет общини пострадаха от нападение на скакалци в областите Кърджали и Хасково заради разпространетието на марокански скакалци, които унищожават ливади, пасища и земеделска продукция.

Местните власти поискаха обявяването на каламитет – ситуация, при която  мароканските скакалци на площ от един квадратен метър са неизброими.

Такава заповед вече е издадена на 21 май от агроминистъра Димитър Греков. Засегнатите общини са Кърджали,  Крумовград, Момчилград, Черноочене, Кирково, Ардино, Джебел, Ивайловград и Маджарово.

Общините трябва да сключат договори с фирма за селскостопанска авиация, която да напръска засегнатите площи с препарати.

От областната администрация в Кърджали коментираха, че вероятно пръскането ще започне в понеделник.

Мерките обаче трябва да се предприемат спешно, защото сега вредителите са малки, но се очаква до дни да се окрилят. Рискът е тогава да се разпространят и в други области. Тогава и препаратите няма да им действат.

В района на Кърджали са засегнати над 50  хиляди декара в землищата на 39 села. 17 000 са нападнатите площи в общините Маджарово и Ивайловград, съобщи БНТ.

Първите огнища били от април, но броят им непрекъснато нараства.

В Източните Родопи неведнъж са имали проблеми с мароканския скакалец. По информация в медиите каламитет е бил обявен и през 2010 година. Проблеми обаче е имало и през други години, но ако скакалците са по-малък брой, ги унищожават с пръскачки.

Общините обаче нямат заделени средства за извънредни ситуации като сегашната и се очаква да се обърнат за финансова подкрепа към междуведомствената комисия към МС.

Областният управител на Кърджали Бисер Николов координира действията по унищожаването на вредителите, а от Агенцията по храните са препоръчали най-подходящите препарати.

Проблемът е икономически, коментират местни жители, според които насекомите унищожават всяка зеленина, включително младите листа в тютюневите ниви. След каламитет тревата в пасищата се възстановява едва след три години, което е пагубно за животновъдите, посочиха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още