IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от заетите у нас са изложени на рискови за здравето фактори

13% работят при риск за психичното здраве, сочи изследване на НСИ

13:04 | 22.05.14 г.
Половината от заетите у нас са изложени на рискови за здравето фактори

Близо 52 на сто от заетите у нас са изложени  поне на един фактор на работното си място, който може да има неблагоприятно влияние върху физическото им здраве. Преобладаващи дял имат мъжете – 59%, докато при жените той е 43,4%.

Това показва изследване на НСИ* за злополуките и другите здравни проблеми, свързани с работата, направено през 2013 година. Данните отразяват преценката на анкетираните лица и не са обвързани с формалното удостоверяване на злополуките и заболяванията от компетентните институции.

Най-често срещаните фактори са неудобните работни пози и рискът от злополука. Те са посочени от сходен брой лица - съответно 328,1 и 323,1 хил., като първият е с по-голяма важност при жените, а вторият - при мъжете.

Втори по важност фактор за жените е изпълняването на дейности, изискващи силна зрителна концентрация.

Около 13% от заетите лица (376,7 хил.) са изложени на работното си място на фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на тяхното психично здраве.

За преобладаващата част от тях (335,8 хил.) основният фактор е напрежението поради недостиг на време или претоварването с работа. Други рискови за психичното здраве фактори като насилие или заплаха от насилие и тормоз и грубо отношение се посочват като фактори значително по-рядко - общо от 1,4% от заетите лица.

Според проведеното през 2013 г. изследване 12,1 хил. лица са претърпели злополуки на работното място или по време на изпълнение на трудови задължения през предшестващите 12 месеца, като от тях 8,7 хил. (71,8%) са мъже.

Около една трета от злополуките са предизвикани от пътнотранспортно произшествие. Една от всеки три злополуки не е свързана със загуба на цял работен ден, докато при две от всеки пет отсъствието е продължило поне две седмици.

* Данните са получени от подизвадки от домакинствата, анкетирани по Наблюдението на работната сила през 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още