IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев очаква експерти от ЕК за обсъждане на "Южен поток" в София*

Енергийният министър покани и представители на опозицията да изразят мнението си за газопровода на срещата

12:49 | 20.05.14 г.
<p>
	Шефът на АЕЦ &quot;Козлодуй&quot; Иван Генов (вляво) и министрите Стойнев (в средата) и Папазов (вдясно) валидираха марка за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка:<em> БТА</em></p>

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов (вляво) и министрите Стойнев (в средата) и Папазов (вдясно) валидираха марка за АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БТА

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е поканил експертите на Европейската комисия да продължат разговорите по проекта „Южен поток“ в България. „Следващата седмица или когато експертите на ЕК са свободни, ние ги очакваме. Аз съм ги поканил, така се разбрахме с комисаря Йотингер да продължим тези разговори", заяви Стойнев.

На разговорите ще бъдат поканени и депутати, включително и на опозицията.

„Нормално е този дебат да се води в Народното събрание, да се видят техните предложения на второ четене по законопроекта, който касае дупка в българското законодателство“, обясни Стойнев пред журналисти минути преди да валидира пощенска марка, посветена на 40-годишния юбилей на АЕЦ „Козлодуй“.

До този момент България още не е изградила морски газопроводи, след като отказахме реализацията на „Син поток“. Той стигна само до Турция, макар че проектът щеше да донесе сигурност на доставките на природен газ, припомни още той.

Стойнев коментира и специалната процедура, която е започнала ЕК по отношение именно на промените в Закона за енергетиката, касаещи термина „морски газопровод“. От 2010 година досега срещу страната ни са водени 20 „пилотни“ процедури (EU Pilot), като две от тях са преминали в наказателни процедури.

Те са в областта на електроенергията и в областта на отпадъците в минната индустрия, срещу които правителството е предприело нужните действия за отпадане. Касае се за липса на транспониране на европейското законодателство в тези области и сегашното правителство е предприело нужните законодателни инициативи и надеждите са процедурите да отпаднат.

Процедурата сега срещу „Южен поток“ е по повод жалба на граждани и фирми и заради тях е започнал обмен на информация по тази жалба между страната и Брюксел.

Стойнев коментира, че няма наказателна процедура срещу България по повод „Южен поток“ и допълни, че се води непрекъснат диалог с Европейската комисия. Сегашната процедура касае законодателство, което още не е прието, допълни той.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева коментира, че по време на обсъждането на четвъртия вот на недоверие очаква дебати в парламента, посветени на АЕЦ „Белене“, седмия блок на АЕЦ „Козлодуй“ и „Южен поток“. Стойнев каза, че от своя страна ще очаква отговори и защо има толкова много присъединени ВЕИ мощности при толкова високи договорени цени, както и защо е бил блокиран износът на електроенергия. 

По време на валидирането на пощенската марка за АЕЦ "Козлодуй" Стойнев отчете, че предизвикателствата за централата през следващите години ще бъдат удължаването на живота на пети и шести блок, както и изграждането на седми блок на централата. 

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира пилотната процедура, започната от ЕК за „Южен поток“.

"Винаги съм казвал, че Европа говори с различна стилистика от нас. Европа говори като господин Местан, като спортната министърка, с по-подбрани, по-завоалирани думи, така че да не обиди никого. Затова, което на български означава спиране на европейските фондове, както на времето ни спряха всички европейски фондове, на европейски език е, че не са спрени, а приведени в несъответствие“, коментира той пред "Фокус".

Според него за „Южен поток“ има „безобразни трикове и маниери“.

"Виждате Стойнев как се обърка, действително бих ползвал поговорката на Лютви Местан, като „пиле в калчища”. До онзи ден казваше, че нямаме договор и че ще подписваме договор за „Южен поток”, даде пълномощно в ЕК, да представлява ЕК България. Той няма право да подписва договори, след това пълномощно. Изведнъж като чу, че и ние се борим да тече български газ по тези тръби, каза, че вече имало подписан договор. В същото време крият от депутатите, което по закон нямат право да го правят“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов лидерът на БСП Сергей Станишев е оглавил листата за евродепутати на партията, „за да се спаси в Брюксел с пет години мандат и имунитет“.

* Информацията е актуализирана с мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още