IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители очакват зърното да се търгува на по-високи цени от миналата година

Обилните валежи поставят под въпрос качеството на реколтата

10:02 | 20.05.14 г. 1
Производители очакват зърното да се търгува на по-високи цени от миналата година

Производителите очакват зърното да се търгува на цени, по-високи от миналогодишните и прогнозират, че предстоящата реколта ще е много добра. Вече се сключват сделки "на зелено" за 300 – 310 лв. за тон пшеница. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциацият на зърнопроизводителите.

Сключените сделки, според нея, са индикация, че изкупните цени може тази година да са по-високи, в сравнение с миналата.

Налице са обективни фактори, които влияят на трендовете на зърното като климатичната обстановка в САЩ и кризата в Украйна. В същото време много европейски страни имат проблеми с наводнения, а при други има силни засушавания, отчете Тодорова.

В България обилните валежи вече причиняват затруднения на земеделските производители. В няколко региона и заради градушките има сериозни щети върху есенниците. На места вече са отчетени пропаднали площи с пшеница – в областите Видин, Русе и Разград. На места се наблюдава и т. нар. полягане на посевите основно при ечемика, но може да се види и при пшеницата и рапицата. „Полягането не позволяването на класа да налее достатъчно добре зърното, което води до ниски добиви и трудна жътва”, коментира Тодорова.

Тя посочи още, че заради прекомерната влага и риска от гъбични заболявания по растенията в някои региони производители третират за трети път нивите с фунгициди – в Пазарджик, Павликени и Пловдив. Това също оскъпява продукцията.

Въпреки валежите зърнопроизводителите са оптимисти за очакваната реколта, тъй като през меката зима есенниците са се развили добре. От друга страна, валежите в момента са необходими. За следващите дни прогнозата е за добри метеорологични условия, допълни Тодорова, като посочи, че е важно в следващите дни стопаните да извършат необходимите агротехнически мероприятия.

На въпрос ще се повишава ли качеството на зърното Тодорова разясни, че такава тенденция се наблюдава през последните няколко години, но сега рисков фактор са обилните валежи.

По повод договарянето на условията за агросектора за еврофинансиране до 2020 г. Наталия Тодорова отговори, че до 1 август трябва да са ясни крайните параметри на инструментите за директните плащания, а предстои да се изясни и окончателният вариант на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Очакваме по-балансирано разпределение на средствата между българските производители, то да е прозрачно и да се стимулира реалното производство, допълни изпълнителният директор на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 10 години
Очакванията са хубаво нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още