IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвет за електронно управление ще координира въвеждането на цифрова администрация

Съветът ще се ръководи от вицепремиера по икономическото развитие

15:15 | 17.05.14 г.
Съвет за електронно управление ще координира въвеждането на цифрова администрация

Дейността на Съвета за електронно управление, който беше създаден от предишното правителство през 2011 г., ще бъде възобновена.

Това решиха министрите на днешното си заседание, като приеха промени в постановлението за създаването на органа, съобщават от правителствената информационна служба.

Структурата беше създадена с решение на кабинета на Бойко Борисов през септември 2011 г., за да се ускори въвеждането на електронното управление. Преди това министърът на транспорта координираше изграждането на електронното правителство.

С днешното решение се определя Министерският съвет да бъде основен координиращ орган, отговорен за въвеждането на електронното управление. Съветът ще се ръководи от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

На първо време органът ще финализира новата пътна карта към стратегията за електронно управление и ще подготви предложения за корекции в законодателната уредба.

В края на април правителството прие и пътната карта за електронно управление за тази и следващата година. Преди това беше гласувана и стратегията за електронното управление, в която е заложено, че електронното управление ще бъде на 100% въведено до 2020 г.

До края на април следващата година трябва да бъдат пуснати 30-те регистъра, които ще гарантират, че министерствата ще обменят по електронен път най-важните и критични за обществото и бизнеса документи, съобщи след заседанието на кабинета вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от БТА.

Според нея голяма част от проблемите в електронното управление са идвали от недостатъчната координация между отделните министерства и ведомства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още