IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС потвърди за националния протест на лекарите утре

Той ще бъде част от общоевропейския протест на медиците за по-добри условия на работа и повече средства за здравеопазване

11:11 | 14.05.14 г.
БЛС потвърди за националния протест на лекарите утре

Лекарите ще протестират утре - 15 май, като израз на недоволството им от липсата на ясен ангажимент от страна на Министерството на здравеопазването и Здравната каса кога ще бъдат осигурени средства в системата. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов пред БНТ.

Протестът ще се проведе под формата на едночасово излизане пред лечебните заведения, а лекарите ще бъдат с лентички. Той уточни, че акцията ще бъде част от общоевропейски протест на медиците за по-добри условия на работа и повече средства за здравеопазване, а в България той ще бъде и национален.

Лекарите дадоха заявка за протест миналата седмица по време на извънредния им събор.

Председателят на БЛС определи като бездействие от страна на здравното министерство и НЗОК отношението им към проблема с липсата на средства.

Райчинов посочи, че има реален риск в края на годината системата да се срине заради новите дефицити, които се очертават. Бюджетът на Здравната каса ще има недостиг от около 400 - 500 милиона лева, смята той. И поясни, че с новата система на плащане, която залага определяне на средствата за лечебните заведения месец за месец, издръжката им е невъзможна и те ще продължават да трупат дългове.

“Предупредихме, че е повече от рисковано да се дават месечни бюджети на болниците, а да няма гаранция за изплащане на средствата, всичко това в момента е в ход”, обясни той.

Болниците в момента са с над 4 млн. лева задължения. В резултат на неритмичните и недостатъчни плащания, дълговете ще продължават да растат. Здравеопазването в страната е тежко недофинансирано, посочи той и прогнозира, че ако веднага не се вземат адекватни мерки, към края на годината системата ще се срине.

На извънредния събор на Българския лекарски съюз беше приета декларация, с която медиците поставиха срок на управляващите до края на месеца да актуализират бюджета на НЗОК. В противен случай на 30 май лекарите ще излязат на национален протест, на който ще поискат оставките на министъра на здравеопазването и ръководството на НЗОК.

Утре БЛС ще поиска оттегляне на месечните лимити за болниците, наложено чрез постановление на Министерски съвет от края на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още