IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Има напредък по преговорите с Westinghouse за АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът и енергийният министър Драгомир Стойнев се срещнаха днес с изпълнителния директор на американската компания Дани Родерик

19:42 | 13.05.14 г.
Орешарски: Има напредък по преговорите с Westinghouse за АЕЦ "Козлодуй"

Има напредък по отношение на преговорите за възможността за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” с технологията на Westinghouse АР1000. Това е отчетено по време на среща на премиера Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев с изпълнителния директор на американската компания Дани Родерик.

Разговорите са били проведени днес в Министерския съвет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. По време на тях са били обсъдени ходът на работата по определяне и уточняване на параметрите на потенциалния проект.

Припомняме, че в края на миналата година Българският енергиен холдинг сключи споразумение за начало на предварителната работа по съгласуване на параметрите на потенциален проект за изграждане на нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ с Westinghouse.

По време на подписването премиерът Пламен Орешарски уточни, че проектът няма да ангажира бюджетни средства, а ще бъде кредитиран дългосрочно от банки. В началото на март от американската компания коментираха, че вече има банки с инвестиционен план за новия блок в ядрената ни централа. На този етап обаче публично не е обявена цената на седми блок с мотива, че все още се водят преговори по отделните компоненти. 

Днес Драгомир Стойнев изтъкна желанието си проектът да бъде реализиран при възможно най-добрите за България условия. Предстоят обаче още дискусии на експертно ниво.

За Дани Родерик е важно да бъдат осигурени висока технология и цикълът на експлоатация, така че България да бъде модел за ядрена технология. Той коментира още, че има над 100 български компании, които са изразили интерес към участие в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още