IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обучението на безработните ще е обвързано с реалните нужди на пазара

Досега безработните избираха курсове за обучение, каквито те сами преценяват, че са им необходими

20:08 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обучението на безработните ще е обвързано с реалните нужди на пазара

Обученията и курсовете за преквалификация, които се предлагат на безработните, вече ще бъдат обвързани с реалностите на трудовия пазар, коментира пред журналисти в Народното събрание заместник-министърът на труда Росица Янкова.

„В този програмен период (2007 - 2013 г. – бел. ред.) лицата имаха право да си избират и да се обучават за нещо, което те считаха, че на тях им трябва”, коментира тя и допълни, че това не винаги им е гарантирало заетост.

В новия програмен период (2014 - 2020 г.) обаче трудовото министерство ще трябва да покаже, че обучавайки някого по европейските програми, неговите шансове за намиране на работа се увеличават многократно.

„Ако в един район имаме нужда от автомонтьори, нямаме нужда да обучаваме градинари”, категорична беше заместник-министърът и допълни, че при пускането на конкретните схеми за обучение те ще бъдат обвързани с търсенето на конкретна работна сила по региони и на национално ниво.

Има професии, като готвачи или автомонтьори, които се търсят навсякъде в страната. „Има обаче и  специфични услуги, като например в областта на белите работни места – рехабилитатори и т.н, които се търсят основно в курортите с минерални извори”, обясни още Янкова. Така, при обучение на 10 души, осем от тях трябва да имат реален шанс да започнат работа, поясни целта на промените тя.

Трудовото министерство преди месец направи анализ и на най-търсените професии с прогнози до 2028 година, което също ще помогне при организиране на обучения за безработните лица. „Ежегодно ще се правят краткосрочни прогнози и при пускането на всяка една мярка ще се съобразяваме с тях”, допълни Янкова.

По отношение на обучението на заетите лица със социалните партньори ще бъдат изготвени приоритетни сектори, в които ще се инвестира с цел стимулиране на икономиката. Целта на тази мярка е гарантиране на кариерното развитие на заетите лица и повишаване на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още