IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново акция по границите срещу нерегламентирания внос на зеленчуци

Засилените проверки ще продължат до края на юли

17:50 | 12.05.14 г. 1
Отново акция по границите срещу нерегламентирания внос на зеленчуци

Масирана акция срещу нерегламентиран внос на земеделски стоки е започнала от днес в цялата страна, съобщи в Шумен министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Контролните органи включват екип от  200 човека. Проверяват се основно автомобили до 3,5 тона, които досега оставаха извън обсега на проверките, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Проверките започват сега, защото идва най-силният период за българските зеленчукопроизводители, обясни министърът.

Сформирани са екипи с представители от министерствата на земеделието, на финансите, на транспорта и на вътрешните работи, които проверяват всички камиони и бусове със земеделска продукция по границите с Турция, Македония и Сърбия. Само за първите два часа на акцията вносът на пресни плодове и зеленчуци е спаднал с 90%, по информация на БНР.

Акцията няма да бъде инцидента, а ще продължи до края на юли, обеща министър Греков.

Припомняме, че това не е първата подобна акция. През лятото на 2013 г. недоволни от ниските изкупни цени производители изхвърляха продукцията си по пътищата. Започнаха масирани проверки на мобилни групи от данъчни и полицаи, които проверяваха вноса на плодове и зеленчуци през граничните пунктове от Гърция и Турция.

Тогава бяха установени различни незаконни практики, чрез които се подбиват цените на българските зеленчуци. Например домати се внасяха с нулева стойност, с обяснението, че са подарък. Или пък на зеленчуци от Македония се сменят документите в Гърция и така те влизат в страната при занижен контрол.

Според проверявващите миналогодишните акции са имали ефект, но производителите поискаха дългосрочни превантивни мерки.

Междувременно с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бяха създадени мобилни звена за фискален контрол на рискови стоки, които проверяват камиони, превозващи плодове и зеленчуци, захар, месо, слънчогледово олио. В края на април от НАП отчетоха, че са намалели ДДС злоупотребите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Прияла им се е салата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още