IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Бизнесът излиза от стреса

Бизнесът се чувства по-спокоен и мисли за инвестиции, коментира финансовият министър

15:40 | 09.05.14 г. 2
<p>
	Петър Чобанов и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов се срещнаха с представители на бизнеса в Търговище. <em>Снимка: БТА</em></p>

Петър Чобанов и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов се срещнаха с представители на бизнеса в Търговище. Снимка: БТА

„Бизнесът започва да излиза от стреса, чувства се по-спокоен и мисли за инвестиции. Всеки месец от началото на годината имаме подобряване на бизнес климата, отчитаме и подобрение в строителството – тази част от икономиката, която претърпя най-много от кризата. Увеличава се и търговията на дребно“. Това коментира финансовият министър Петър Чобанов на брифинг с журналисти в Търговище, цитиран от пресцентъра на министерството.

Чобанов подчерта, че „в пролетната си прогноза дори ЕК очаква увеличаване на вътрешните инвестиции, а това е външно доверие за България, че бизнесът се събужда“.

Той съобщи още, че по отношение на приходната част на бюджета много добре върви изпълнението на данъка върху доходите на физическите лица и събираемостта на социалните и здравни осигуровки. Чобанов очаква обнадеждаващи резултати за данъчните приходи, но те ще станат ясни по-късно.

„До момента бюджетът е префинансирал с около 1 млрд. лв. ОП „Околна среда“, това показва нашия ясен ангажимент изпълнението на тези проекти да продължи“, каза финансовият министър в отговор на журналистически въпрос за финансовите корекции по проекти на програмата.

Чобанов посети Търговище по повод информационната кампания на Министерството на финансите и Българската банка за развитие (ББР) за запознаване на местните фирми с възможностите за финансиране от банката.

„Големият бизнес не може без малкия бизнес и обратното. Продуктите на ББР за насърчаване на износа са подходящи и за големия и за малкия бизнес. Те са без аналог за българската пазарна среда, защото дават възможност за обгрижване на бизнеса от предекспортния му период до момента, в който се появява на международните пазари“, заяви Чобанов на срещата си с представители на местните фирми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
http://bgonair.bg/denqt-on-air/2014-04-07/zadlazhnyalostta-na-vei-tata-vse-oshte-ne-predstavlyava-risk-za-bankite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 10 години
Ако още понамалите лихвите по депозитите още повече ще започнат да мислят за инвестиции ! Каза им го Малката Брадва , че чак ония от БНБ му се разсърдиха да ги ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още