IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: За кризата в Украйна ЕС трябва да говори със силен глас

Случилото се в Крим е неприемливо и сме длъжни да посочим своята позиция, заяви президентът

21:50 | 08.05.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: За кризата в Украйна ЕС трябва да говори със силен глас

Европейският съюз е длъжен за говори със силен глас по украинската криза, заяви българският президент Росен Плевнелиев след срещата с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин. Темата Украйна е част от дневния ред на всички европейски институции, обясни още той. 

Споделяме притеснението от политиката на Русия и виждането, че всеки днес в Европа трябва да работи за връщането на основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война, и основите на европейския ред - всеки да уважава върховенството на закона и да се придържа към правилата", коментира държавният глава, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

Българският президент е посочил още, че не може граници в Европа да се преначертават едностранно и със сила.”Случилото се в Крим е неприемливо и сме длъжни да посочим много ясно своята позиция“, категоричен беше той.

Според Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук, една по-нататъшна дестабилизация на Украйна може да доведе до дестабилизация в по-широк аспект.

Росен Плевнелиев коментира още, че украинският народ има право сам да реши своето бъдеще на честни и демократични избори.

По време на разговора с Йоахим Гаук президентът Плевнелиев е посочил значението на политиката на разширяване на ЕС в контекста на украинската криза и особено процеса на интеграцията на страните от Западните Балкани.

Българският президент е на двудневно посещение в Германия. В първия си ден от визитата той се срещна и с германски депутати. Предвидени са и срещи с българската общност в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха! Ами хайде озапти го! Какво чакаш? И Жужо Плювналиев - да се качва на "Дръзки" и ей къде е Крим - да ходи да вика със силен глас срещу Путин! И ти с него! хахахаха!То едно е да лъскаш с палци дисплея на айфона, а друго е да заплющят около тебе куршуми от калашници! Това чувство изпитвал ли си го? Дори само да гледаш на стрелбището как хвърчат чимове около мишените си е страшно!Хайде, вдигайте армията на Европа под знамената с цветовете на дъгата и отивайте да озаптите Путин! Изкарайте го от Крим! Ама накъде ще тръгне от там - за запад или на изток? Ти можеш ли да гарантираш?Не разбрахте ли, че нищо не се е променило на този свят от 10 хиляди години?! Когато лъвът започне да си пържи соеви шницели в саваната, тогава и човекът ще спре да се бори за надмощие, а освен военната сила нищо друго няма значение, защото най-висшето благо на този свят е ЖИВОТЪТ, а военнтата сила е най-убедителният аргумент за неговия статус!Иначе може да си воювате тука - у форумите сички са герои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 9
MZ/X
преди 10 години
Не Плевнелиев, а Путин става опасен! Преди 70 години Европа по същия начин от страх за собствените си интереси позволи на Хитлер да почне да анексира съседни територии и държави и накрая това доведе до най-кървавата и скъпа война в историята на човечеството!Агресивни диктатори, като путин трябва да бъдат озаптявани още в зародиш!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 8
Сините камъни
преди 10 години
Плевналиев става опасен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 10
dakl
преди 10 години
Колко по добре би било , ако Плевнев приди да си отвори устата за да прави изявления , поне малко да помисли че и той е уж българин и че България има свои интереси които не винаги съвпадат с тези на Вашингтон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
supertrader
преди 10 години
Няма нужда ЕС да се превръща в диктатура заради Путин. Последните събития просто доказват че той си даде сметка как еуфорията ше премине и Крим сам ще си поиска независимостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 8
SSIW
преди 10 години
Най-тъжното е, че може да се огледаме в него, като в огледало и ще видим себе си! В противен случай нямаше това нещо да ни е президент и въобще нямаше да се радваме на такъв паноптикум от политически фигури (да се чете с ударение не у-то).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
serafima
преди 10 години
Когато говоря за този човек, изоставям добрия тон. До болка отвратително е точно този бивш комсомолски и партиен деец да се прави на по-голям католик от папата. Такива хора с еднаква отдайност служат на всички господари. При това е толкова зле с мисленето "онова нещо, наречено президент" - цитирам един журналист. То не бяха гафове, то не бяха простотии, то не бяха излагации и злепоставяне на държавата. Да не говорим за спорните му милиони главно в офшорки. След всичко това и позорът на парада та 6-те май човек дори с най-малко достойнство си замлъква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
За силен глас требват топки, Жужо! Силният глас идва от повечко тестостерон, а ти си беден на тази субстанция. Мишчица си ти, точно както и Гаук, и Барозу, и Ромпой, и останалите "деца на дъгата", които изведнъж лошият Путин изкара от блаженото живучкане в "The Dreamland EU".Да, оказа се, че малките козленца са срещнали Кумчо Вълчо, а Ловецът, на когото се надяват, всъщност има голямо желание да ги оноде, докато се чуди какво да прави с Вълка, щото му били мокри фишеците... хахаха!Няма вече "Лека нощ, деца!" Има "Свиквайте, деца!" хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още