IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

90 млн. лв. са похарчили българите в чужбина за майските празници

Зад граница са почивали 140 хиляди българи и са платили средно 550 лв. на човек за почивка

12:52 | 07.05.14 г. 1
90 млн. лв. са похарчили българите в чужбина за майските празници

90 млн. лв. са похарчили българите в чужбина по време на шестте почивни дни, 1-6 май 2014, съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Зад граница са почивали 140 000 българи и са платили средно 550 лв. на човек за почивка, каза той в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

Данните на Института за анализи и оценка в туризма показват, че в България в момента пазарът на туристически услуги е много динамичен. Увеличението на пътуванията е било забелязано по Великденските празници и отново - за Гергьовден. Преобладаващият избор е бил Гърция.

Българските хотелиери и ресторантьори трябва да си направят изводите, каза Румен Драганов. Българският турист има пари и цел - добро обслужване и добра храна, добри условия за почивка. Подобни условия се откриват в съседна Гърция. Тези 140 000 българи отидоха в Гърция и защото у нас нямаше достатъчно отворени хотели и ресторанти по това време. Съвсем малка част от хотелите по Черноморието са отворени в началото на май, съобщи Драганов.

На 1 май се откри летният туристически сезон в Крим въпреки извънредната ситуация, а у нас още не знаем кога ще стане това, допълни експертът. По негови думи рисковете за летния сезон у нас са ситуацията в Украйна, както и въпросът с кадрите за сезонна работа.

"Това е проблем, който винаги е съществувал и не става въпрос за хора, които да работят, а за професионалисти с високо качество на труда. Българският туризъм е асиметричен и търси кадри между 1 юни и 30 септември. В голямата си част кадри се търсят за около месец и половина. Това не ни позволява да говорим за специалисти, които да могат добре да си изпълняват работата, защото няма тренинга на по-дълготрайна заетост", добави още Драганов.

Цялото интервю можете да видите на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
kefal
преди 10 години
Къв туристически сезон в началото на Май на морето у нас? Тоз не знае ли какво е времето у нас в началото на Май? За плаж не става, освен ако не си морж. Те хотелите и да отворят за какво да плащат заплати толкова рано и да са на загуба? Иначе, щеше да е добре да имаме зимен сезон от поне 4-5 месеца и летен от още поне 4-5 месеца, ама първо трябва да се видят обективните причини и после да се говори. А истината е че зимния сезон у нас е максимум 3 месеца преко сили, все пак сме сравнително южна страна и нямаме Алпи. А летния сезон и той е около 3 месеца, от средата на Юни до средата на Септември. Да бяхме гръцко, летния ни сезон щеше да е около 5-6 месеца, ама не сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още