IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубина: 90% от хората с увреждания у нас са без работа

Държавата е разработила програми за интегриране на хора с увреждания, но работодателите често не знаят за тях, коментира експретът

16:38 | 05.05.14 г.
Дубина: 90% от хората с увреждания у нас са без  работа

90% от хората с увреждания са безработни, съобщи  Александър Дубина от Центъра за психологически изследвания в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air. Причините за това са от една страна, че работодателите са предубедени, но в същото време голяма част от хората с увреждания нямат нужното образование.

Александър Дубина подчерта, че образованието на хората с увреждания е гарантирано само до 7 -ми клас. Обучението в по-горните класове е трудно достъпно. По думите на експерта специализираните училища за хора с увреждания не дават професии, което е сериозен пропуск.

В другите европейски страни ситуацията е по-различни - там има повече възможности и повече разработени програми.

Според данните, посочени от експерта, в бюрата по труда у нас от регистрираните хора с увреждания само 8% са с висше образование, а 40% са със средно образование. С увреждания трета степен са около 70-80% от регистрираните хора с увреждания, като със зрителни увреждания са 9% от хората с увреждания с регистрация в бюрата по труда. 

Александър Дубина подчерта, че в България има разработени планове за интегриране на хора с увреждания. По негови думи за всяко открито ново работно място работодателят може да получи до 20 хил. лева за компютри, рампи, както и наетото лице работи безплатно за него в продължение на две години.

Според  Дубина тревожно е, че голяма част от тези средства и възможности остават неусвоени. Това до голяма част се дължи на факта, че много работодатели не знаят за тези възможности.

Държавата трябва да е по-активна, да има по-големи референции за работодателите, по-големи отстъпки от данъци, допълни Дубина и подчерта, че хората с увреждания са едни от най-мотивираните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още