IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова: Законови промени също ще раздвижат пазара на труда

Управляващите възнамеряват да влеят пари за временна заетост

13:28 | 03.05.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Корнелия Нинова: Законови промени също ще раздвижат пазара на труда

Една от причините за увеличаване на безработицата е приключването на ОП „Човешки ресурси” в края на 2013 г. за изминалия програмен период, коментира пред Bulgaria On Air Корнелия Нинова, председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика.

Новата програма трябва да стартира в края на 2014 г., но управляващите смятат да я задействат предсрочно с национално финансиране.

Управляващите предвиждат да задействат и няколко национални програми за осигуряване на временна заетост. Една от тях вече е факт и е свързана с наемането на 5 хиляди души за охрана в малките населени места, които да са в помощ на местната полиция.

Промените в Закона за насърчаване на заетостта също ще раздвижат пазара на труда, смята председателят на социалната комисия.

„На фирми, които плащат стипендии на млади хора да учат, тези разходи им се приспадат от данъчната основа. След това те са задължени да ги вземат на работа за две години. Ако не го направят, си плащат данъка със задна дата”, коментира Нинова.

Председателят на социалната комисия в парламента е категорична, че със законови механизми и финансова политика могат да се създадат икономически стимули фирмите да разкрива нови работни места.

„Фирми, които разкрият 30 нови работни места в общини с висока безработица, да се освобождават от данък печалба”, даде за пример Нинова.

Тя подчерта още, че изплащането на задълженията на държавата на фирмите в срок също е дало резултат, а именно  десетки хиляди са разкритите нови работни места по тази причина.

По данни на Агенцията по заетостта броят на хората, наети по програмите за временна заетост, е нараснал три пъти в края на март.

В 19 области у нас безработицата е над 12 процента. Най-малко безработни са регистрирани в столицата - 3.4 на сто от трудоспособното население.

Прогнозите на управляващите сочат, че в края на тази година безработицата ще достигне 12,8 процента, а през 2017 се очаква да се понижи до 10,9%.

Вижте повече във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Фирми, които разкрият 30 нови работни места в общини с висока безработица, да се освобождават от данък печалбаТова е добре за кого? Твърде популистично звучи, особено с празна хазна и една камара нови заеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Управляващите възнамеряват да влеят пари за временна заетост."Временна - кратковременна или никаква - какво значение има ?Важното е да се постъпва по възможно най - безпомощния и деструктивен начин.Щом сме стигнали до там значи няма на къде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още