IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността със спад от 0,2 на сто през март

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар спада с 1,6%, а общият индекс - с 2,8%

12:58 | 30.04.14 г.
Цените на производител в промишлеността със спад от 0,2 на сто през март

Тенденцията на спад в цените на производител на вътрешния пазар на годишна база се запазва и през март.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през третия месец от годината е с 0,2% под равнището от предходния месец и с 1,6% по-нисък в сравнение със същия месец на 2013 година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През февруари индексът на цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар запази нивото си от януари (-0,01%). А от октомври насам той е почти неизменен на ниво от 112,1-112,2 пункта.

Индексът на цените на производител (ИЦП) е един от основните краткосрочни икономически показатели, характеризиращи икономическата конюнктура в България. Като такъв той би могъл да даде насоки за тенденциите при потребителската инфлация.

През март тази година спрямо предходния месец НСИ регистрира намаление на цените в добивната промишленост - с 2,2%, и в преработващата промишленост - с 0,2%. В преработващата промишленост намалението е при производството на основни метали - с 4,3%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0,5%.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 10,8%, в преработващата промишленост - с 1,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%. Намалението на цените в преработващата промишленост е при производството на основни метали - с 9,3%, на хранителни продукти - с 5,1%, и при производството на химични продукти - с 4,7%.

Увеличение на цените има при производството на тютюневи изделия - със 7,5%, при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5,4%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5,3%.

Общият индекс на цените на производител през март 2014 г. намалява с 0,3% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2,5%, и в преработващата промишленост - с 0,4%. На годишна база общият индекс спада с 2,8%.

В преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 2,4%, като по-съществен спад има при производството на основни метали - с 13,4%, на хранителни продукти - с 4,8%, и при производството на химични продукти - с 2%.

Според използваната от НСИ методология цените на производител се изчисляват с три индекса – за вътрешния пазар, за износ и общ ценови показател. Националната статистика не публикува информация за цените на производител за стоките, предназначени за износ. Причината е спазването на търговската тайна на компаниите, предоставящи данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още