IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ със стъпка напред към електронен обмен на осигурителна информация

Разработен е прототип на софтуер за автоматично попълване и изпращане на електронни документи до интегрирана европейска система

18:08 | 29.04.14 г.
НОИ със стъпка напред към електронен обмен на осигурителна информация

Националният осигурителен институт (НОИ) се приближи със стъпка напред към преминаване към електронен обмен на данни в областта на социалното осигуряване между страните членки на ЕС.

Експертна група към института е разработила прототип на софтуер за автоматично попълване, разпределяне, съхранение и изпращане на структурирани електронни документи до интегрираната европейска система за електронен обмен на социално-осигурителна информация EESSI.

За работа с новия софтуер в рамките на проекта са обучени 150 служители по информационно обслужване, обяви управителят на института Бисер Петков на заключителната конференция за резултатите от проекта „Развитие на институционалната електронна система на НОИ” . У нас проектът е финансиран като част от проекта EESSI на Европейската комисия със субсидия от 135 хиляди евро.

Очаква се електронният обмен на социално-осигурителна информация да заработи до 2018 година за ЕС. Системата ще помогне за по-бързото придвижване на документацията по различни социално-осигурителни услуги и ще улесни осигурените лица.

Бисер Петков разясни, че този електронен обмен ще бъде особено полезен за българи, работили в чужбина, които искат да се пенсионират и да получават пенсия от съответната държава, в която са работили. На практика системата ще ускори процеса по пенсионирането им. Той обясни, че заявленията ще могат да се подават и обработват чрез интегрираната система, вместо да се пращат по пощата, както е сега.

По думите на Петков подобна система тепърва ще доказва необходимостта си, защото с отварянето на пазара на труда все повече хора ще работят в рамките на ЕС и ще искат да получават пенсии. В противен случай доста от българите, работещи зад граница, ще бъдат изправени пред редица проблеми по заявленията и получаването на пенсиите си, особено тези, които имат трудов стаж в няколко държави. Петков коментира, че сега в някои случаи хората чакат с години, докато се уреди въпросът с пенсията им. Той уточни още, че в повечето случаи пенсията се изплаща директно от съответната държава без българско посредничество.

Към момента НОИ изплаща пенсии на около 15 хиляди души по европейски регламенти. А около 1400 са проблемните случаи за българи, работили в Гърция, които не могат да започнат да получават пенсията си заради неуреден стаж.

Подготовката за успешно внедряване на специализирания софтуер ще продължи с интегриране на всички видове структурирани електронни документи по европейските регламенти. Влизането в действие на общата система за обмен на информация е предвидено за 2016 година, след което държавите членки ще имат две години да интегрират националните си решения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още