IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно повече са желаещите да се пенсионират, потвърди Бисер Петков

Дефицитът във Фонд Пенсии заради повечето новоотпуснати пенсии ще бъде покрит с осигурен ресурс от 45,5 млн. лв.

10:43 | 29.04.14 г. 1
Двойно повече са желаещите да се пенсионират, потвърди Бисер Петков

Двойно повече са подадените заявления за пенсиониране през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Това потвърди управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков в отговор на въпрос на Investor.bg.

Подадените заявления за отпускане на пенсия за първото тримесечие са 18 450 спрямо 9300 заявления за същия период миналата година, уточни той.

Петков посочи, че основната причина за това е спряната през миналата година пенсионна реформа. Замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране даде възможност на повече хора да придобият право да се пенсионират и голяма част от тях явно са решили да се възползват от това право, коментира той.

По неговите думи тази тенденция не е обезпокоителна, а обяснима. Нещата се връщат на нивата от 2011 година, каза управителят на осигурителната институция. Той припомни, че от началото на 2012 година, когато започна нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране – реформата на ГЕРБ – НОИ е отчел намаляване на броя на отпуснатите пенсии. „Нормално е сега нещата да се върнат от предреформения период“, каза Петков.

Той побърза да уточни, че няма да се формира допълнителен дефицит във Фонд Пенсии над планирания заради увеличения брой пенсионери. Ефектът от тази мярка - замразяването на реформата, е отчетен в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Предвиден е допълнителен разход в размер на 45,5 милиона лева до края на годината, заяви шефът на институцията. Той коментира и че разходите на НОИ само за първото тримесечие на тази година са по-малко - институтът има с 25 милиона лева по-малко разходи по Фонд Пенсии от предварително заложените за периода.

На въпрос за очаквания брой пенсионери до края на годината Бисер Петков отговори, че не се очаква те да са повече от предвиденото. Очаква се за тази година общият брой на пенсионерите да достигне 2,155 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Нека се пенсионират хората, лошо няма, но има ли кой да ги замести? Или повечето ще се превърнат в работещи пенсионери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още