IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: За 52% от българите „Южен поток“ е в интерес на България

Проектът ще донесе 5 хил. работни места, работа за бизнеса и сигурност за газовите доставки, обясни енергийният министър в Хасково

17:25 | 28.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стойнев: За 52% от българите „Южен поток“ е в интерес на България

52% от българите смятат, че изграждането на „Южен поток“ е в интерес на България и само 17% от анкетираните са с обратното становище. Данните са от проучване на „Галъп Интернешънъл“ и бяха представени от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението му в Хасково.

Пред журналисти в града той отново обясни, че за страната ни реализацията на проекта ще донесе сигурност на доставките на природен газ, работа за бизнеса и 5 хил. работни места.

Според Стойнев обаче „Южен поток“ е станал политически заложник на интересите на Единната народна партия (ЕНП), в чието политическо семейство е и ГЕРБ.

„ГЕРБ и Борисов играят безотговорно като залагат политически бомби пред реализацията на проекта. Те дезинформираха комисаря Гюнтер Йотингер за промените в законодателството, след което дойде и неговото писмо“, коментира Стойнев, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Това е показателно за това, че не националният, а интересът на ЕНП е водещ за Борисов, категоричен е икономическият министър.

„Докога ще имаме политици, които козируват на Европа?“, попита ощет той и допълни, че не е отишъл на срещата с Гюнтер Йотингер през миналата седмица, за да кажел да“, а за да обясни колко важен е проектът „Южен поток“ за България. 

Припомняме, че на 24 април Стойнев се срещна с Гюнтер Йотингер в Брюксел. След срещата българският министър съобщи, че е уточнил готвените законодателни промени, които да дадат определение на понятието "морски газопровод". Според внесено от червените депутати Таско Ерменков и Явор Куюмджиев предложение за промяна в Закона за енергетиката за тръбите, преминаващи по дъното на Черно море, както и за приемателната станция край Варна, няма да важи европейското законодателство, защото територията, през която преминават, не е част от ЕС, макар и България да е част от общността.

В останалата част от територията на България - т.е извън акваторията и в част от сухоземната територия, на която ще бъде построена приемателната станция, европейските правила ще важат.

Според  управляващите и вносителите на промените подобно е и законодателството в страни като Италия и Испания, що се отнася до инфраструктурата на газопроводите, идващи от Алжир, Мароко и Либия. 

Според Гюнтер Йотингер обаче териториалните води на България са част от ЕС и европейското законодателство важи и за тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Ко ко ко каза, 99лайнев ? Абе незнам за твоите 52 процента ама според едни други 52+% повече нема да помиришеш министерски стол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още