IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат до 34 хил. лв. на проекти за опазване на биоразнообразието

С първата сесия на Програмата бяха финансирани 3 проекта, които в момента се реализират

15:41 | 28.04.14 г.
Отпускат до 34 хил. лв. на проекти за опазване на биоразнообразието

Започна втората сесия на Програмата за финансиране на подпомагащи биоразнообразието бизнеси (ПББ) на Асоциация на парковете в България (АПБ), съобщиха от асоциацията.

Предоставеното финансиране е в размер до 34 000 лв. за проект и има за цел да подкрепи иновативни стопански дейности, свързани с възстановяване и опазване на ключови природни ресурси в територии, попадащи в/или граничещи с природните паркове „Врачански Балкан”, „Българка” и защитена зона „Западна Стара Планина и Предбалкан“ от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

Важно условие е дейностите да се извършват на териториите на общините Берковица, Враца, Габрово, Георги Дамяново, Годеч, Трявна, Своге, Чипровци и Чупрене.

Към дейностите, които могат да бъдат подкрепени от програмата, спадат предоставяне на еко-туристически услуги, свързани с възстановяване на биологичното разнообразие, използване на горски ресурси, лечебни растения и недървесни горски продукти и други.

Кандидатите трябва да осигурят съфинансиране минимум 40% от стойността на проекта си. Те трябва да платят данък-дарение върху получените 60% от дарението, в размер от 2 до 5% от стойността на проекта. Максималната стойност на един проект не може да бъде повече от 34 000 лв. Няма определена минимална стойност на проект.

С първата сесия на програмата бяха финансирани 3 проекта, които в момента се реализират, а именно „Понор планина – дестинация за природопознавателен и орнитологичен туризъм“ на „Спация Уайлдлайф“ ООД,  „Създаване на микропредприятие за преработка на горски плодове в сладка по традиционна рецепта и разработване и прилагане на методика за устойчиво събиране на горските плодове и билки в района на Западна Стара планина” на „Синевка” ООД и „Създаване на „зелен” устойчив бизнес, опазване на планинските сенокосни ливади и популяризиране на буковите екосистеми в защитената територия” на „Аренария БМ“ ООД.

Програмата е част от  „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Крайният срок за подаване на документи e 31 юли 2014 г. Срокът за изпълнение на проектите е 1 септември 2014 г. - 31 януари 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още