IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток България": Реализацията на проекта носи 3 млрд. евро инвестиции

Изграждането на газопровода и експлоатацията му ще осигурят 5 хил. работни места, смятат от компанията, която ще осъществи проекта у нас

15:37 | 23.04.14 г. 3
<p>
	Ползите за България от &quot;Южен поток&quot; дискутираха на кръгла маса във Варна. Снимка: <em>Организаторите</em></p>

Ползите за България от "Южен поток" дискутираха на кръгла маса във Варна. Снимка: Организаторите

Освен диверсифициране на пътя за доставка на природен газ, реализацията на българската част на газопровода "Южен поток" ще донесе 3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в страната. Това заяви изпълнителният директор на „Южен поток България“ Игор Елкин по време на кръглата маса „Проектът „Южен поток“ - ползите за България и Европа“, съобщи БТА.

При реализацията на газопровода в бюджета на България ще влизат още данъчни отчисления и транзитни плащания, допълни още той в своя доклад за ползите от проекта. 

Прогнозите на Елкин са, че за строителството и експлоатацията на „Южен поток“ ще бъдат разкрити пет хиляди работни места. Според него реализацията на "Южен поток" ще подобри социалната инфраструктура, ще бъдат привлечени местни компании, ще се инвестира в обучение на висококвалифициран персонал. 

От компанията съобщиха и какви са най-често задаваните въпроси, свързани с „Южен поток“, в информационния център във Варна. Посетителите най-често се интересуват за маршрута, но задават въпроси и за възможностите за работа, обясни Нина Мирчева, говорител на компанията.

Припомняме, че жителите на Варна масово протестираха срещу реализацията на „Южен поток“ с мотивите, че инфраструктурата е много близо до града. Опасенията бяха, че нивата на шума от компресорната станция, която ще бъде изградена на сушата, ще бъдат високи, а и самото строителство ще разруши един от девствените плажове край Варна – Паша дере.

От компанията South Stream Transport, натоварена с изграждането на морската част на газопровода, обаче обясниха, че ще приложат нова технология за строителството, който е с минимален ефект върху околната среда – тръбите ще бъдат под земята и ще достигат компресорните станции по микротунели и траншеи.

Нивото на шума ще нарушава не компресорната станция, а трафикът на строителната техника, който, разбира се, приключва с изграждането на обекта, гарантираха още от компанията при представяне на проекта в края на миналата година. Модерната техника в станцията обаче гарантира нормални нива на шума.

На този етап строителството на „Южен поток“ върви по план и няма забавяне, обясниха още от „Южен поток България“ по време на кръглата маса днес.

По време на събитието, организирано от Българската търговско-промишлена палата, стана ясно още, че се подготвя и създаването на "Балканска енергийна инициатива". "Ние трябва да се фокусираме върху подкрепата на мащбани енергийни проекти, които ще осигурят значителен икономически растеж и енергийна сигурност“, коментира Желко Сертич, председател на сръбската Търговско-промишлена камара, който беше гост на събитието.. 

Целта на инициативата е подкрепа за бизнеса, за да могат големи, малки и средни предприятия да печелят от инвестицията в енергийна инфраструктура. "Ние стартирахме процеса по реализацията на тази идея с писмо за намерения, което ще дискутираме и по-късно през месец май във Виена“, каза още Желко Сертич, съобщават организаторите на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Повече повече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
deant
преди 10 години
От кога прецакването и набутването се наричат инвестиция?---------------От доста време насам. Има няма 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 10
bgMan
преди 10 години
3 милиарда "инвестиции"...., които всъщност са изтеглен заем с лихва определена едностранно от руската страна и ще се изплаща точно толкова време колкото те решат.От кога прецакването и набутването се наричат инвестиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още