IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Супермаркетите изкараха на светло търговията в България

Ефектът за бюджета е над 5 млрд. лв., се твърди в анализ на Института за пазарна икономика

14:55 | 22.04.14 г. 4
ИПИ: Супермаркетите изкараха на светло търговията в България

Един от резултатите от навлизането на търговските вериги в България е изсветляването на сектора, като ефектът за бюджета надхвърля 5 млрд. лв. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), изпратен до медиите от Сдружението за модерна търговия. Повод са готвените законови промени за сектора, които ще регламентират отношенията между супермаркетите и доставчиците им, като управляващите обясняват промените с неравностойното положение, в което се намират сега производителите, спрямо веригите и неизгодните клаузи за тях в договорите за доставки.

Народното събрание прие преди дни на първо четене съответните промени в Закона за защита на конкуренцията.

В годините, в които наблюдаваме най-значително разрастване на броя обекти на модерната търговия (2006, 2008, 2009, 2013 г.), се забелязва и най-сериозният ръст в оборотите, който не може да се обясни изцяло с повишено потребление или инфлация. Когато тези два фактора се изолират, ефектът от изсветляването на търговията на дребно се оценява на 5 млрд. лв. за периода 2004-2013 г., а данъчният ефект по линия на допълнително събрания ДДС - на 1 млрд. лв., внесен ДДС за периода, се казва в анализа.

Според икономистите фискалните ефекти от развитието на супермаркетите не се изчерпват само с изсветляване на търговията и повече внесени косвени данъци. От 2007 г. досега десетте най-големи търговци с храни на дребно са внесли близо 475 млн. лв. данъци и осигуровки върху възнагражденията на служителите си. Към тях трябва да се прибавят и приблизително 78 млн. лв. платени корпоративни данъци по оценки на ИПИ на база данни от веригите. Кумулативният ефект върху фиска от внесените преки и косвени данъци и от изсветляването на част от търговията с храни за периода 2007-2013 г. се изчислява приблизително на 1,93 млрд. лв.или 1,3% от данъчно-осигурителните приходи в консолидираната фискална програма за същия период.

Данните в анализа за ефектите върху пазара на труда сочат, че десетте най-големи вериги дават работа на над 23 000 души към края на 2013 г. или около 6% от всички заети в сектора на търговията. Наетите в десетте най-големи вериги получават средно с 38% по-големи брутни възнаграждения спрямо останалите в сектора или средно 1048 лв. спрямо 759 лв. на месец.

Според анализа на ИПИ съществува набор от доказателства, че възходът на веригите влияе позитивно върху хранителната индустрия като цяло (особено от гледна точка на потребителя), а и върху веригата на доставки. Те стимулират конкуренцията, ефективността, иновациите, потребителския избор, пазарната експанзия и връзките с други сектори на икономиката, а също подпомагат трансфера на знания и умения.

Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 1
energetik
преди 10 години
Чудесен анализ на ИПИ - цветя и рози, всичко е чудесно, проблеми няма никакви ...Не става ясно само едно - колко точно са платили въпросните вериги на бройлерите от ИПИ за некадърната поръчкова публикация. И дали са го осчетоводили в бюджета си за реклама или в някое друго перо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 2
meto76
преди 10 години
Българските потребители са най-важните, а не производителите.Потребителите печелят от навлизането на веригите на пазара. Печелят като потребяват стоки на по-ниски цени.Производителите трябва да се обединяват и да откриват свои магазини, никой не ги спира.На пазара няма монопол.Монопол има в ЕНЕРГЕТИКАТА - ЛУКОИЛ,НЕК, БУЛГАРГАЗ. Там липсва всякаква конкуренция, налице са държавно определяни цени, а не пазарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Веригите плащат данъци. Това е видно. А защо толкова години "Лукойл" е на загуба според счетоводните документи, не мога да ви обясня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още