IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите в зимните курорти са се увеличили с над 2 на сто

България не е реализирала пълния си потенциал в областта на планинския и зимния туризъм, според зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев

21:41 | 17.04.14 г.
Туристите в зимните курорти са се увеличили с над 2 на сто

С повече от 2 на сто са се увеличили туристите в зимните ни курорти спрямо миналата година, съобщи енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев в предаването „Още от деня” по БНТ 1.

Ботев изрази надежда, че ръстът за целия зимен сезон ще бъде още по-силен, тъй като се очертава сезонът да продължи още поне две седмици, посочват от пресцентъра на ведомството.

“Изключително добър бе отминаващият зимен сезон въпреки малкото сняг, посрещнахме повече туристи от миналогодишния. Нашите курортни бяха отлично подготвени и това не е изненада. Не случайно България бе обявена на WTM-Лондон за четвъртата най-желана зимна дестинация в Европа”, коментира зам.-министърът на икономиката.

Туризмът е ключов отрасъл за развитието на икономиката и вече е структуроопредяща индустрия с 13.6% участие при формирането на БВП. Директно от туризма се внасят над 3 млрд. евро в хазната, каза още Бранимир Ботев.

По данни на Световната организация по туризъм към ООН 5,5 млрд. евро е общият генериран ресурс от туризма в БВП на България, допълни той.

По думите му България не е реализирала пълния си потенциал в областта на планинския и зимния туризъм.

“На първо място трябва да си отговорим на въпроса искаме ли туризъм, развита икономика, инвестиции и устойчив поминък в тези региони, защото планинските и полупланинските общини нямат друга алтернатива. Над половината от общините у нас са в такива райони. Хората го знаят и искат, но трябва да се търси баланс между идеите за инвестиции и природата”, коментира зам.-министърът.

Той даде пример с Андора, която върху площ от площ 430 кв. км - два пъти по-малка от община Севлиево, но разполага със 106 лифта и влека и 360 км писти. На този фон нашите водещи снежни курорти Пампорово, Банско и Боровец имат общо 140 км писти и 31 ски съоръжения.

“Ние посрещаме в планините сумарно 1,5 млн. туристи през зимата и лятото, а Андора с нейното население от 70 000 души - 9 млн. гости”, допълни Ботев.

Бранимир Ботев не очаква украинците и руснаците по Черноморието да намалеят заради ситуацията в Украйна. “Ако погледнем картата, нашите курорти са възможно най-близките извън Крим до Украйна”, посочи той.

По думите му се очаква ръст над средния за Европа и това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още