IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването да е част от Европейския договор, искат евродепутати

Кандидати за ЕП представиха идеи за извеждането на здравния сектор като приоритет в Европарламента

12:48 | 14.04.14 г.
Здравеопазването да е част от Европейския договор, искат евродепутати

Здравеопазването да стане част от Европейския договор - това е каузата, за която ще се борят Антония Първанова, кандидат за евродепутат от Коалиция „КОД“ и Андрей Ковачев от ГЕРБ, в рамките на следващия Европейски парламент. Това обявиха кандидатите за евродепутати по време на обществен дебат. Те представиха конкретните ангажименти, които биха поели за решаването на проблемите в сектор „Здравеопазване“.

Дебатът беше организиран във връзка с отбелязването на Европейския ден за правата на пациентите -18 април, и предстоящите избори за Европейски парламент от Българския лекарски съюз и Националната пациентска организация.

От поканените осем партии обаче участие в дебата взеха едва трима представители – Антония Първанова от Коалиция „КОД“, Андрей Ковачев от ГЕРБ и Драгош Методиев от АБВ.

Усилията ще бъдат насочени към преодоляване различията по отношение на достъпа до лечение, осигуряване на равен достъп до важни лекарства и терапии, прилагане на недискриминационен подход към предоставянето на лечение, поемане на гаранция, че здравната политика на ЕС ще възприеме цялостен подход към нуждите на пациентите.

Това са и основните теми, заложени в създадения от Европейския пациентски форум манифест, чиято цел е да ангажира политици и институции с проблемите в здравеопазването, пред които са изправени пациентите в ЕС.

Здравеопазването трябва да бъде все по-сериозен приоритет в следващите години за ЕП, заяви Станимир Хасърджиев, председател на пациентската асоциация. Той изиска от новите кандидати да дадат конкретни предложения за това как здравеопазването да стане приоритет за ЕП през следващите няколко години.

Според него проблемите в сектора са изключително тежки, но липсват преки механизми, които да повлияят на правителствата на национално ниво да решат проблемите. Време е Европа да помисли за прибавяне на здравеопазването в Европейския договор или за разширяване правомощията на ЕК относно здравеопазването, защото новите членки сами не могат да се справят с проблемите в здравните си системи, смята той.

Антония Първанова посочи, че ако Европейският договор бъде отворен и бъде включено здравеопазването, ЕК вече ще може да предлага мерки за подобряване на здравеопазването. Това вече не може да се приема като извинение за ненамеса в здравните системи, каза тя. И допълни, че сега има сериозна дискриминация по отношение на достъпа на българските граждани до здравеопазване.

Първанова изтъкна и необходимостта от мерки за мобилността на медицинските специалисти – тяхната невъзможност да специализират и продължават обучението си зад граница.

Тежкият лобизъм в парламента у нас е сред най-важните проблеми, които пречат за разрешаване на проблемите в сектора, посочи още Първанова. Имаме много примери за конфликт на интереси и в управлението в момента – лекари от комисията по здравеопазване предлагат законови мерки, бидейки в конфликт на интереси. Ако не се изчистим от корупция и лобизъм, българското здравеопазване няма как да разреши проблемите си, смята Първанова.

Тя посочи, че ще работи за включването на пациентските организации при вземането на важните решения за сектора в Европарламента.

Андрей Ковачев посочи, че ще настоява да се създаде отделна комисия в ЕП, която да се занимава само с проблемите на здравеопазването, защото по негови думи в момента това не е приоритет на Европа. Той ще работи и за развиването на Платформата за достъп до качествено здравеопазване. Ковачев също се съгласи, че Европейският договор трябва да бъде отворен и в него да бъде включен здравният сектор.

Според Драгош Методиев от АБВ в областта на здравеопазването трябва да има ясна визия, а не да се работи на парче, както досега. Той заяви още, че е съгласен с тезите, застъпени от колегите му Ковачев и Първанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още