IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Отварянето на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е дебат с популистки цели

Не е тайна кой е подписвал неизгодни договори в енергетиката, смята премиерът Пламен Орешарски

16:43 | 11.04.14 г. 8
Орешарски: Отварянето на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е дебат с популистки цели

Повторното отваряне на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“ е тема на дебати, но „само с популистки цели“. За сметка на това удължаването на експлоатацията на пети и шести блок е основен приоритет на правителството. Това уведоми премиерът Пламен Орешарски по време на традиционната си среща с представителите на гражданското общество в Министерския съвет.

Припомняме, че депутатите от Атака внесоха законопроект за повторното отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" в края на 2013 година. 

Срокът, за който да бъде продължен животът на двата блока, ще зависи от експертната оцента и заключенията за изхабяването на мощностите досега. Орешарски обаче смята, че теоретично може да се постигне удължаване за срок от между 15 и 20 години.

Трудно ще бъдат разсекретени енергийните договори – те са двустранни и за това се изисква съгласието и на двете страни, обясни премиерът на представителите на гражданското общество.

Орешарски обаче беше категоричен, че няма тайна кой е подписал споразуменията. „Договорите за модернизация на двете топлоцентрали - „Марица изток“ 1 и 3 са подписани в периода 2000-2001 година. Другият голям проблем за българската енергетика – многото ВЕИ-мощности въведени в действие през 2012 година“, обясни още премиерът.

Припомняме, че AES Гълъбово (ТЕЦ „Марица – Изток 1“) и КонтурГлобал (ТЕЦ „Марица – Изток“ 3), двете „американски“ централи подписаха договори за израждането на екологични инсталации и модернизацията на съществуващите централи. В замяна на тези ангажименти компаниите получиха дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия на преференциални цени.

Преференциални са цените за изкупуване и на зелената енергия, но това е заради ангажиментите на ЕС за опазването на околната среда. Проблемът обаче е масовото изграждане на ВЕИ-мощности в рамките на шест месеца – от началото до лятото на 2012 година.

Това стана след като от енергийния регулатор съобщиха, че планират да обявят нулева година за присъединяване на нови зелени производители от новия ценови период (1 юли 2012 – 30 юни 2013 година). Този бум беше неочакван за електроразпределителните дружества, които трябва да представят прогнози за изкупуваната енергия от ВЕИ, но същевременно по закон са длъжни да изкупуват енергията.

Така се получи и дефицит по отношение на изкупената зелена енергия – тя е платена на производителите, но не и компенсирана на ЕРП-тата. Именно това е причината за спора с неизплатените средства към Националната електрическа компания (НЕК) в момента.

Що се отнася до финансовия спор между НЕК и ЕРП-тата Орешарски е категоричен, че ще бъде решен спрямо предвидената в закона процедура. Първо ще се произнесе регулаторът, а после, който е недоволен - има съд. „Гарантирам, че ще вървим по процедурата, независимо какви посланици какви влияния оказват, защото върховенството на закона трябва да е за всички“, допълни още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
mktmkr
преди 10 години
Ей тоя човек е на път да счупи нагломера.... аз разбирам да падаш от небето, но все пак когато са подписвани договорите за ТЕЦ МИ 1 и 3 си бил заместник министър на финансите?! Не е като да си работил в Червения Кръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 10 години
Прав си, по-добре ще е да ни пишат имената с малки букви, което значи: "ти си г-н никой".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Прав си, но на нас всички ни се пишат имената от начало до край в личните ни документи само и единствено с главни букви, което означав едно, Ти Си собственост на държавата, респективно на ЕС, респективно на ЕЦБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 10 години
Тоя не заслужава името и фамилията му да се пишат с главни букви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 10 години
Сега видях, че пламен е с малка буква, за което се извинявам искрено.Копирах от подзаглавието.Моля редакцията да коригира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 10 години
'Не е тайна кой е подписвал неизгодни договори в енергетиката, смята премиерът пламен Орешарски'Щом се знае кои са, следва:1. Сезиране на Прокуратурата.2. Съд.3. Затвор за виновниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Няма значение, че са популистки!Може пък да изскочи заека оттам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още