IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на хотелиерите от нощувки бележат ръст от 11% за февруари

През втория месец на годината те достигат почти 40 млн. лева, сочат данните на НСИ

13:11 | 10.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Приходите на хотелиерите от нощувки бележат ръст от 11% за февруари

Продължава положителната тенденция на ръст в приходите от нощувки в средствата за подслон с 10 и повече легла. През февруари приходите на хотелиерите достигат 33,9 млн. лв., или с 11,1% повече на годишна база.

Националният статистически институт (НСИ) отчита ръст на приходите както от български (16,4%), така и от чужди граждани (6,2%).

Спрямо края на миналата година също е налице нарастване на приходите – през декември приходите на хотелиерите бяха 32,9 млн. лева - ръст от 18,5% на годишна база.

Въпреки че бизнесът започна зимния сезон с умерени очаквания за броя на туристите, оптимистичните прогнози за приходите бяха направени още през декември. Очакванията на хотелиерите са ски сезонът да им донесе приходи от 500 млн. евро. Припомняме, че миналият ски сезон приключи с почти 417 млн. евро приходи от зимен туризъм, което бе с 4,9% повече от периода 2011/2012 година.

За да привличат нови туристи и да подсигурят печеливш сезон българските хотелиери и ресторантьори прибягнаха към антикризисни стратегии. Те обявиха, че няма да повишават цените на услугите спрямо миналата година. Наред с това туроператорите от балканските държави сформираха по-големи групи за по-дълъг престой, което допълнително намалява цената - средно с около 40 на сто.

За втория месец от годината статистиката отчита увеличение на общия брой на местата за настаняване с 3,2%, а на леглата в тях - с 3,8% на годишна база. Броят на нощувките през месеца е 736 хил., или с 10,3% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Запазва се тенденцията за ръст на нощувките (17,7%) в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. През февруари там са реализирани 70,3% от общия брой нощувки на чужди граждани и 33,9% от тези на българи.

Броят на пренощувалите през февруари също се увеличава - със 7,7% в сравнение със същия месец на 2013 година, като от всички пренощували лица 68,6% са българи.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през февруари е 24,6%, като в сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата се увеличава с 1,2 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още