IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат се варианти държавата да плаща изцяло здравните вноски на децата

Действащият принцип на здравно осигуряване е несправедлив, смята председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер

11:14 | 10.04.14 г.
Обсъждат се варианти държавата да плаща изцяло здравните вноски на децата

Обмислят се варианти, при които държавата да плаща пълния размер на здравните вноски на децата, а на следващ етап ще се обмисля за останалите групи, за които в момента държавата плаща здравни осигуровки наполовина. Това стана ясно от коментар на Нигяр Джафер, председател на здравната комисия парламента, цитирана от агенция „Фокус“.

Изявлението на Джафер е във връзка с внесения от Българския лекарски съюз (БЛС) иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация, в който се посочва, че чрез незаплащането в пълен размер на вноската държавата дискриминира посочените лица, като предпоставя занижено здравно обслужване.

Действащият принцип на здравно осигуряване е загубил своята солидарност и е несправедлив, посочи Джафер и допълни, че една от идеите е държавата на първо време да премине към изплащане на пълния размер на здравните вноски само на децата. Имало и предложения родителите да заплащат здравната вноска на децата си, както е било в миналото.

Председателят на здравната комисия каза, че може да се помисли и за заплащане на пълния размер на здравната вноска на държавните служители. „Все повече обществото задава въпроса защо определени категории трябва да се ползват с „привилегирован статут“, коментира Джафер.

Тя изтъкна, че здравната система се ползва най-много от пенсионерите, защото имат редица заболявания, както и децата, които боледуват статистически по-често. Затова ще се прецени според възможностите на държавата кога и как може да стане поетапното заплащане на пълния размер на здравните вноски, допълни Джафер.

Тя заяви, че моделът на осигуряване с една здравна каса е изчерпан и затова наливането на повече пари в НЗОК няма да доведе до по-добро качество на услугата. „За да има по-добро качество на здравната услуга у нас, сега се работи към повече контрол върху средствата и в посока електронно здравеопазване“, каза председателят на комисията.

Припомняме, че от БЛС обясниха, че ако държавата започне да плаща поне вноските на децата в пълен размер (без останалите групи, бел. ред), това ще осигури поне 160 млн. лв. допълнително. Ако тези пари влязат в системата от 1 юни, до края на годината почти изцяло ще бъде покрит очакваният дефицит в НЗОК и няма да се налага актуализация на бюджета на здравната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още