IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ограничаването на мощностите не се е отразило на печалбата на АЕЦ "Козлодуй"

Очакваната печалба на централата ще бъде между 65 и 70 млн. лева, прогнозира директорът Иван Генов

17:30 | 08.04.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Ограничението на производството на електричество през последните седмици не се е отразило сериозно на финансовите резултати на АЕЦ "Козлодуй". Очакваната печалба за тримесечието е между 65 и 70 млн. лева, съобщи директорът на централата Иван Генов, цитиран от БТА.

Официалните резултати ще бъдат публикувани до дни, но загубата от спирането на мощностите е по-малко от един милион лева, допълни още той по време на събитие по повод 40-тата годишнина от началото на строителството на първия блок в Козлодуй. Точно на 8 април 1974 година е започнало изграждането на блока и за да отбележат датата, ветераните от централата засадиха 40 дръвчета в централата. 

Заради ниското потребление от март Електроенергийният системен оператор ограничава производството на електричество от възобновяеми източници, ТЕЦ-ве, както и 30% от единия блок на АЕЦ "Козлодуй". Пети блок на централата ще бъде изведен от системата към края на този месец за планов ремонт и зареждане с гориво и затова неговата дейност не можеше да бъде ограничена. 

Днес Иван Генов посочи още, че няма проблеми със задълженията на Националната електрическа компания, които са намалели до 94 милиона лева. За тях е сключено споразумение за разсрочено плащане, което за момента се изпълнява, отбеляза изпълнителният директор на атомната централа.

Той обаче не коментира дали централата ще поиска увеличение на квотата за продажбата на енергия на свободния пазар. Преди седмица Генов коментира, че на регламентирания пазар централата продава под себестойност своята продукция. Загубата обаче се покрива от продажбите на свободния пазар. Затова и Генов коментира, че няма да иска промени в цената на електричеството, но ще поиска да бъдат дискутирани квотите. Днес директорът на ядрената ни централа обясни, че подобни разговори може да има едва през юни. 

Той отказа да каже за каква квота на регулирания пазар ще настояват по време на договарянето, но отбеляза, че ако на регулирания пазар АЕЦ "Козлодуй" продава 5 милиона мегаватчаса електроенергия, има възможност тази електроенергия да се продава на по-ниска цена от настоящата, а централата ще осигури печалбата си на свободния пазар.

През 2013 година ядрената централа произведе повече от 14 милиона мегаватчаса електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
nikolay.i.nikolov.5
преди 10 години
Как ни спряха реакторите тия мошеници, сега да имахме милиарди левове печалба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още