IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преработващата промишленост подкрепи индустрията през февруари

Промишленото производство в страната се увеличи с 0,7% спрямо януари и с 6,5% в сравнение с година по-рано

12:27 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преработващата промишленост подкрепи индустрията през февруари

2014 г. стартира позитивно за родния промишлен сектор. След като през януари индустриалното производство се отърси от спадовете, които претърпя в края на 2013 г., през февруари обемът на продукцията в сектора отново расте.

Във втория месец на годината промишленото производство в страната се увеличи с 0,7% спрямо януари и с 6,5% в сравнение с година по-рано. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) разкриват, че повишението се дължи основно на преработващата промишленост за сметка на добивната промишленост и колебливите обеми при продукцията на електроенергия и газ.

За ръста в преработващата промишленост допринася нарасналото производство на напитки, на химични продукти и на тютюневи изделия през февруари спрямо януари. Отново сериозно расте производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с цели 45,8% на годишна база.

Производството на основни метали, което се увеличава с 20,9%, и на метални изделия (без машини и оборудване) което се покачва с 18,9%, също подкрепят разширяването в сектора.

Двата поредни месеца на повишение със сигурност ще се отразят благоприятно на брутния вътрешен продукт на страната както през първите три месеца, така и за цялата 2014 г. Икономическият ръст през 2013 г. бе 0,9%, а миналата седмица Министерството на финансите повиши прогнозата си за растежа от първоначалните 1,8% до 2,1%.

Причината за повишения оптимизъм на ведомството е очакването, че вътрешното потребление ще се увеличава благодарение на повишаването на потребителското доверие, възстановяването на пазара на труда и реалното нарастване на доходите на домакинствата. МФ явно не залага толкова на производството като фактор за растеж.

Но въпреки това, ако се формира трайна положителна тенденция за ръст в сектора, то можем да се надяваме на най-оптимистичния сценарий – икономическият растеж през 2014 г. да бъде по-голям от прогнозата на МФ.

През февруари спрямо предходния месец добивната промишленост бележи спад с 16,7%. Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 8,1% на месечна, но се покачва с 8 на сто в сравнение с февруари 2013 г. Месечното понижение се дължи на по-топлото време и на сравнително краткия отоплителен сезон в сравнение с миналата година.

Въпреки че през март анкетираните от НСИ мениджъри и предприемачи в промишлеността дадоха по-неблагоприятни оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията в сектора, те са оптимисти за производствената активност. Очакванията на бранша са през следващите три месеца тя да се увеличава.

Още по темата вижте във видео материала на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още