IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасърджиев: Препоръките на ЕК за здравеопазването ни са обезпокоителни

Брюксел скоро очаква всяка от страните членки да докладва напредъка си по препоръките

10:07 | 07.04.14 г.
Хасърджиев: Препоръките на ЕК за здравеопазването ни са обезпокоителни

Европейската комисия (ЕК) е изпратила препоръки, свързани със здравеопазването в България, във връзка с т.нар. Европейски семестър, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

Препоръките са отговор на писмо, изпратено от пациентски организации, до български депутати и до еврокомисаря Кристалина Георгиева. В него те посочват, че не са съгласни с политиката на министъра на здравеопазването Таня Андреева, включително и с приетите наскоро краткосрочни мерки за здравеопазването за подобряване достъпа на болните до лечение.

По думите на Хасърджиев писмото е стигнало до ЕК, а отговорът е дошъл от директора на Дирекция “Здравеопазване и политика на потребителите” в комисията Натали Чейз.

"Отговорът е изключително обезпокоителен, защото от Брюксел се притесняват от случващото се в българското здравеопазване", посочи Хасърджиев. По думите му в препоръките на ЕК се посочва, че страната се нуждае от сериозни реформи в здравеопазването, защото то става все по-лошо.

Мерките, взети през януари, като че ли за пореден път преляха чашата на недоволството у нас”, посочи експертът. Той припомни, че в тях ясно е разписано, че ще се увеличи срокът, в който ще се въвеждат нови лекарства в Позитивния списък, което според Хасърджиев означава, че нови медикаменти изобщо няма да бъдат въвеждани.

Според експерта думите на ЕК са изключително остри, а Брюксел скоро очаква всяка от страните членки да докладва напредъка си по препоръките по Европейския семестър.

“Ние никак не покриваме изисквания, дори напротив. Последните мерки са пълна противоположност на препоръките на ЕК”, уточни Хасърджиев. Според него първата стъпка в правилната посока ще бъде държавата да изплати дълга си към здравната система. Той смята, че системата е хронично недофинансирана, в което се коренят повечето ѝ проблеми.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още